НОВИНИ

От кореспондента на БНТ в Брюксел: Реакции на Европа за референдума в Каталуния

Цяла Европа следи случващото се в Барселона и Каталуния, но Брюксел запази мълчанието си по въпроса, което поддържа от седмици насам. Повече подробности - от кореспондента на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:07, 01.10.2017
Чете се за: 00:27 мин.
По света

В Брюксел цари пълно мълчание за случващото се в Каталуния. За сметка на това обаче мълчат и европейските столици с малки изключения. Брюксел отказва коментар за референдума от седмици наред, като единственият коментар е, че се съобразява с конституцията на страната.

Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск упорито мълчат пред журналистите. Реакция от тях не се очаква по-късно днес.

Имаше предложение ЕС да се намеси за възстановяване на диалога между Каталуния и Испания, но то беше отхвърлено. Единствено премиерите на Шотландия, Словения и Белгия направиха изявления по въпроса с референдума.

Белгийският премиер Шарл Мишел беше първият, който осъди насилието в Каталуния. Тук наистина не става въпрос за реакция за референдума, а за насилието по улиците на каталунските градове.

От управляващата партия на Белгия, която се стреми към автономията на Фландрия, заявиха, че насилието по улиците на Каталуния е напълно недопустимо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромен брой посетители на есенното издание на „Капана Фест“ в Пловдив
Огромен брой посетители на есенното издание на „Капана Фест“ в Пловдив
Референдумът в Каталуния: Мадрид призова „фарсът да спре“
Референдумът в Каталуния: Мадрид призова „фарсът да спре“