НОВИНИ

​От началото на годината бензинът е поскъпнал с почти 18%, а дизелът - с 20%

От началото на годината бензинът е поскъпнал с почти 18%, а дизелът с почти 20 на сто. Това показа проверка на "По света и у нас". Според експерти от Българската петролна и газова асоциация повишаването на цената е нормално и не се очаква друго поскъпване. Напротив - има тенденции за поевтиняване.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
22:21, 25.10.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Средна цена за страната на най-разпространения бензин А 95 е 2 лева и 38 стотинки на литър. Само за един месец той е поскъпнал с 10 стотинки, а за година - с 35. Дизелът днес е средно 2 лева и 42 стотинки. Неговата цена е с 12 стотинки по-висока от началото на месеца, а поскъпването от миналата година е с 40 стотинки. Според експерти на Българската петролна и газова асоциация поскъпването е същото за всички други европейски страни. А ето и причините.

Светослав Бенчев - Българска петролна и газова асоциация: Единствената причина за поскъпването на горивата в момента това е повишаването на котировката на суровия петрол. От средата на месец август до сега суровият петрол е поскъпнал със 17%. Дизеловото гориво по нашите колонки е поскъпнало с 5, бензина с 5,1 процента, което е напълно в рамките на нормалното.

Засега има известни тенденции дори за намаляване на цените на суровия петрол, което се дължи примерно на големите петролни запаси в САЩ, както и на силния долар.

;

Всичко зависи какво ще се случи след налагането на санкциите на Иран от президента Тръмп, което ще стане ясно на 4 ноември и в следващите няколко седмици.

Данните показват още, че в Столичната община цените на бензина и дизела са между 2 лева и 36 стотинки и 2 лева и 40 стотинки. Така София област се нарежда на 11 място в ценовата класация.

Оказва се, че у нас най-евтино е горивото в област Хасково - бензинът е средно 2 лева и 34 стотинки на литър, а дизелът е 2 лева и 37 стотинки. Парадоксално - най-скъпо е да заредите колата си в Северозападна България. В класацията водят Монтана, Видин, Враца и Плевен.

Експертите казват, че конкуренцията диктува цените на пазара и какви са различията в цените зависи от доставчиците в конкретната област.

Информация на Европейската комисия от 22 октомври показва, че бензинът е бил 2 лева и 32 стотинки. Същите са цените и в Полша. За сравнение в Дания зареждат на 3 лева и 16 стотинки. Въпреки че българите намират цените на горивата за твърде високи, оказва се, че у нас те са най-ниски в сравнение с останалите страни от Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Двойно повече експерти е назначило МВР в отдел Киберпрестъпност
​Двойно повече експерти е назначило МВР в отдел "Киберпрестъпност"
Българка стана световна шампионка по борба
Българка стана световна шампионка по борба