НОВИНИ

От нашите пратеници: Ердоган печели 56,3% подкрепа при 53,5% преброени бюлетини

Първи прогнозни резултати на извънредните президентски и парламентарни избори в Турция - при преброени около 40 на сто от бюлетините - президентът Ердоган води с около 57 % от вота. Изборният ден премина при безпрецедентни мерки за сигурност, 10 чуждестранни наблюдатели бяха арестувани. След края на изборния ден основният съперник на Ердоган за президентския пост - Мухаррем Индже предупреди турските граждани за възможни измами.Александър Марков от Турция с последните данни от изборите.

Александър Марков
от Александър Марков
20:28, 24.06.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

При 53,5% от преброените бюлетини в президентските избори Ердоган печели 56,3% подкрепа, с което безпроблемно си осигурява втори президентски 5-годишен мандат. Мухарем Индже остава доста назад с 28,7% подкрепа.

А по отношение на парламентарните избори - при 38,9 % от преброените бюлетини Партията на справедливостта и развитието на президента Ердоган печели 46,9% подкрепа или 361 депутати в 600-местния парламент. Републиканската народна партия е доста назад с 19% или 140 депутати.


;
Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: С тези избори Турция осъществява демократична революция. Преходът към изпълнителна президентска власт за нас беше предопределен. С президентската система Турция сериозно вдига летвата над равнището на съвременните цивилизации.
Мухаррем Индже- кандидат-президент на Народнорепубликанската партия: Нека тези избори ни донесат добруване и късмет. Желая най-доброто за нашата страна и нашия народ. Благодаря на всички.
Мерал Акшенер кандидат за президент на Партията на доброто: Не може да се възразява срещу изхода от вота и предпочитанията на избирателите. Но най-важното е свободната воля.
;
Аслъ Айдънтъшбаш, старши анализатор в Европейския център за външни отношения - Мисля, че ще има много трудности. Консолидацията на властта създава и съпротива. Колкото по-силно е правителството, толкова по-обединена и силна става опозицията. Тези предизвикателства не са лесни. Който и да е президент, той ще трябва да живее с факта, че Турция е разделена страна. Дълбоко разделено общество. Хората се чувстват заплашени от другата страна. И ще видим по-късно довечера какво всъщност ще стане.
;

85% е активността както на президентските, така и на парламентарните избори. Целият ден премина под знака на опозицията, която обвиняваше властта, че има сериозни изборни нарушения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерът на БСП и вътрешният министър в задочен спор на тема Сигурност
Лидерът на БСП и вътрешният министър в задочен спор на тема "Сигурност"
Неформална среща на върха по въпросите на миграцията в Брюксел
Неформална среща на върха по въпросите на миграцията в Брюксел