НОВИНИ

От нашите пратеници: Каква е обстановката в Барселона след референдума

Обстановката в Барселона ден след референдума за независимост на Каталуния за сега е спокойна, предава нашият пратеник там Милена Кирова. Вижте повече в прякото включване в обедните новини "По света и у нас".

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:17, 02.10.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Денят след референдума на независимост на Каталуния е спокоен. С празненства на площад Каталуния снощи беше посрещнато обявяването на изборните резултати като десетки се бяха събрали там и наблюдаваха на огромна видео стена първите реакции на официалните власти и първите коментари на европейските лидери.

Снощи жителите на Барселона защитиха правото си гласът има да бъде чут и отново в уречения час от последните няколко дни излязоха по балкони и прозорци, тропайки. По централните улици, кръстовища и площади до късно остана засилено полицейското присъствие.

Равносметката на каталунските власти - гласували са около 42% от 5, 3 млн. души, полицията е запечатала 400 секции, съобщава се за 840 пострадали при сблъсъците. Заради това се планира и стачка утре на 3 октомври.

Сред пострадалите има и полицаи, и демонстранти. И двете страни през целия ден вчера се обвиняваха взаимно за случващото се.

Каталунският лидер заяви, че ще настоява за международно посредничество за уреждане на кризата с Мадрид и изтегляне на испанските полицаи от Каталуния. Испанският премиер, обаче, определи гласуването като „опит за посегателство срещу правовата държава“.

Най-интересният въпрос обаче е какво предстои. Ще бъде ли признат референдумът, при положение, че беше обявен за незаконен още преди да се състои? Не беше представена централна избирателна комисия, нямаше и независими наблюдатели.

Това са въпроси, на които тепърва ще трябва да бъде даден отговор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Хасково Добри Беливанов няма да подава оставка
Кметът на Хасково Добри Беливанов няма да подава оставка
Българка в Лас Вегас: Заключени сме в хотел, има паника в града
Българка в Лас Вегас: Заключени сме в хотел, има паника в града