НОВИНИ

От нашите пратеници: Нападателят в Ница е планирал всичко внимателно

Френската полиция е арестувала шестима души за атентата от 14 юли. Всички те са задържани в Ница. Двама от тях са заподозрени в оказване на логистична подкрепа за извършване на атентата. Все повече подробности се появяват около профила на нападателя тунизиец, които разкриват, че той е планирал всичко много внимателно и е извършил нападението съвсем хладнокръвно.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова Оператор: Владимир Богдански
20:16, 17.07.2016
Чете се за: 02:03 мин.
По света
Втори ден на траур във Франция

Те вървят в тишина, свели глави, някои шепнат молитви, други не сдържат сълзите. Изминават 2-километровия път на камиона, отнел живота на 84 души, а по следите оставят цветя,, плюшени играчки и свещи, докато падне нощта.

Родители с деца, млади и възрастни, французи и чужденци, християни и мюсюлмани, хора от всички религии. Английската алея беше пълна до късно през нощта. хиляди минаха оттук, за да почетат паметта на загиналите.

Защо деца? Любовта побеждава омразата, отидете в ада - пише на осеяните по шосето пепориали. С детски почерк се чете - Защо искате война?

Ева е била тук в нощта на атентата, спира се на всяка следа от камиона и притваря очи.

Ева, жител на Ница: Мисля за всички загинали хора. Аз бях тук. Видях как минава камиона, видях падащи хора... и ето... Много, много е трудно да се върна тук, на алеята. Много ми е трудно да гледам тези цветя, нарисуваните сърца. Много, много е трудно. Но трябва да сме тук.

Осмелява се да се върне на мястото само 48 часа след преживения ужас. Не е изпитала страх и в момента на атаката.

Ева: Когато стана атентата се впуснах да помагам. А мъжът ми казва: "Няма какво да направиш. Хората пред нас са мъртви".

Отговорност за атаката пое "Ислямска държава", но сред убитите има и много мюсюлмани. Сред хората на Английската алея са и семейство от Тунис: "Боли ме сърцето. Ние сме тунизийци, този, който извърши атентата също е тунизиец. Не знам, може да е бил луд, знам ли. Но това не е ислямът. Ние не убиваме хора. Това е забранено. Животът е свещен".

Неизменно сега всички търсят истинския корен на терора, който залива Франция и се питат кой е отговорен.

Ева: Държавата. Но не само френската държава. Всички държави. Не е нормално в днешно време, при всички средства, с които разполагат държавите, да съществува ДАЕШ. Г-н Оланд се разхожда, обграден от цяла армия хора. Да, той е президент, но и ние имам права. Ние имаме правото на безопасност, правото на живот, правото да не умираме по този начин. Сега вече навсякъде има полиция, забраняват и отменят фестивали. Но ние трябва да продължим да живеем, да не се страхуваме.

Днес цветята на Английската алея са увехнали под лъчите на жаркото слънце на Френската ривиера. На тяхно място се появиха камъни от лазурния бряг, изписани с послания. Следите от белия камион бавно, но неизменно избледняват.

;

Броят на задържаните е шест, след като жената на извършителя трагедията в Ница Мохамед Болел беше освободена. Двама от арестуваните бяха задържани рано тази сутринта при операция в Ница. Става въпрос за албанска двойка, тяхната самоличност не се разкрива. Те са заподозрени, че са оказвали логистична подкрепа на Мохамед Болел. За 22-годишен мъж от арестуваните също се твърди, че е оказвал логистична подкрепа, макар той да отрича.

Иначе днес излизат много подробности за последните дни и последните часове на Мохамед Болел, преди да се вреже с белия камион в множеството хора, спрели да празнуват френския национален празник. Той е наел камиона два-три дни, преди да извърши нападението. Проучвал е маршрутът, изпразнил е банковата си сметка, като е пратил около 100 хиляди евро на семейството си в Тунис.

Знае се, че минути, преди да извърши жестокото нападение се е обадил на брат си, изпратил му е снимка по телефона, с която е показал, че е празнува заедно със свои европейски приятели френския национален празник. Всичко това говори за едно доста хладнокръвно поведение на Мохамед Болел в контраст с твърденията на баща му, който разказва, че той е бил психически нестабилен, че заедно са ходили дори на психиатър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават преговорите с въоръжените лица в Ереван
Продължават преговорите с въоръжените лица в Ереван
Свидетелски разкази за ужаса, преживян в Истанбул
Свидетелски разкази за ужаса, преживян в Истанбул