НОВИНИ

От нашите пратеници: Пореден драматичен ден в Барселона

Регионалният премиер Карлес Пучдемон не свика предсрочни избори. Този ход можеше да предотврати налагане на пряко управление на Каталуния от Мадрид. Отговорът на испанското правителство - време е законът в Каталуния да бъде спазван.Утре испанският Сенат ще вземе окончателното решение за член 155 от конституцията.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:20, 26.10.2017
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Приключи един ден на неизвестност и напрежение.

Решението за бъдещето на Каталуния е в ръцете на 135-местния каталунски парламент, който в момента е в сесия. Той ще реши с каква позиция да излезе за мерките, предложени от испанския премиер Мариано Рахой.

Очакваше се, че Карлес Пучдемон ще обяви свикването на предсрочни регионални избори, но той не направи нито това, нито пък обяви независимост. Той не свика избори, защото няма гаранция, че в такъв случай Испания няма да активира чл. 155 от испанската конституция.

;
Карлес Пучдемон, премиер на Каталуния: Бях готов да свикам избори, ако вярвах, че това ще гарантира стабилност. Няма гаранции, които да оправдаят провеждането на избори днес. Мой дълг беше да опитам по честен и законов път да избегна намеса в нашите институции със задействането на член 155-и, одобрено от испанското правителство. Прилагането му е несправедливо, незаконно и обидно.
;
Момиче: По- рано той каза, че ще има избори, а сега казва - няма да има. Има надежда за нас.
Момче: Чувствам облекчение, защото мислехме, че ще свика нови избори, които ние не искаме, защото това би било предателство.
;

Така Пучдемон почти сигурно предизвика активирането на въпросния член и суспендирането на каталунската автономия. Испанското правителство реагира веднага и заяви, че позицията му остава непроменена. Вицепремиерът Сорая каза, че това е много шум от Пучдемон без реална промяна на катулнските власти.

Примиерът беше подложен на двоен натиск - от коалицията си и от улицата, където бяха организирани редица демонстрации. Най-драматично беше изслушването на речта на Пучдемон, предадена по телевизията.

;

Малко повече от 24 часа остават до момента, в който ще влязат в сила мерките, предложени от Мариано Рахой, ако Сенатът ги приеме, както се очаква.

Под светлината на прожекторите попаднаха каталунските медии, които са обвинявани в насърчаване на отцепването на Каталуния.

;

Днес гласът на сепаритистите беше изключително силен. Дали в следващите часове ще чуем и гласът на онези, които са против отцепването на Каталуния, предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До дни започва ремонтът на булевард “Васил Левски” във Варна
До дни започва ремонтът на булевард “Васил Левски” във Варна
Ще закрият ли каталунското радио и телевизия?
Ще закрият ли каталунското радио и телевизия?