НОВИНИ

От нашите пратеници: Ренци подаде оставка като лидер на управляващата партия

След вчерашните парламентарни избори Италия е с нов политически пейзаж и без яснота кой ще управлява оттук нататък. Окончателните резултати ще бъдат обявени по-късно тази вечер, но картината до този момент изглежда така - партията с най-голяма електорална подкрепа е антисистемното евроскептично движение "Пет звезди". Коалицията на Силвио Берлускоти е с най-много гласове - 37 на сто. Неговата дясноцентристка "Форца Италия" обаче е изпреварена от крайнодясната евроскептична Лига на Матео Салвини и той обяви, че има правото и задължението да управлява. Управлявалата досега лявоцентристка Демократическа партия събра под 20 на сто от гласовете, Матео Ренци подаде оставка от лидерския пост.

Александър Марков
от Александър Марков
19:47, 05.03.2018
Чете се за: 01:23 мин.
По света
Луиджи ди Майо, лидер на движение "Пет звезди": Ние сме абсолютните победители в тези избори. Първо трябва да признаем, че коалициите нямат достатъчно места да управляват. Затова ние ще поемем тази голяма отговорност, да дадем на Италия правителство. Искаме да заявим ясно, отворени сме за диалог с всички политически сили. За нас третата република започва днес. И третата най-после ще бъде република на италианските граждани.
Матео Салвини, лидер на "Лига": Това е една изключителна победа, която ни изпълва с гордост, радост и отговорност, защото милиони италианци поискаха от нас отново да поемем контрола над страната. Италианският вот ни дава възможност да построим наново една Европа, основана на жените и мъжете, а не на ограничения и бюрокрация. Аз съм и ще остана горд популист, защото тези, които слушат хората, си вършат работата и изпълняват дълга си.

Ето какво споделиха и гласоподаватели пред пратениците ни в Италия:

Фабрицио: Чух много обещания, много от тях, честно казано, неизпълними, но привлякоха вниманието на хората. Това ме разочарова, защото отново показахме, че вярваме в приказки, трябва да сме по-практични.
Антонио: Не съм изненадан. Мисля, че италианците най-после се събудиха и са с ясно съзнание за кого трябва да гласуват.
Рафаела: Мисля, че старото трябва да подкрепя новото, за да може то да върви напред и отново да вдигне нивото на италианската и международната икономика, да достигне стандарти, които ние и страната ни заслужаваме.
;

Какво следва оттук нататък?

Франческо Галиети, главен изпълнителен директор - "Полиси сонар", Рим: Аз прогнозирам два сценария. Първият, който ще е шок за капиталовите пазари и Брюксел, е изцяло - 100% - антисистемна коалиция, съставена от "Пет звезди", Северна лига и Италиански братя. Честно казано, цифрите в тази конфигурация си пасват просто перфектно, но не съм сигурен, че лидерите на тези партии могат да се споразумеят. Северната лига, която махна думата "северна", си остана партия от северна Италия с ограничено географско влияние, а "Пет звезди" - в южна. Вторият възможен сценарий е хибридна голяма коалиция, съставена от някои антисистемни партии - Северната лига и "Пет звезди", и онова, което остана от традиционните партии - вероятно Форца Италия и Демократическата партия. Разбира се, този сценарий би бил напълно безпрецедентен и не би било лесно за президента Матарела да събере всички тези различни политически сили заедно. Ако ще се върви към такава коалиция, тези партии трябва първо да решат какво ги обединява, а не разделя.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евроскептиците в Европа ликуват след изхода на вота в Италия
Евроскептиците в Европа ликуват след изхода на вота в Италия
Проф. Божидар Димитров учреди Национално движение Боянски клуб - Кан Кубрат
Проф. Божидар Димитров учреди Национално движение "Боянски клуб - Кан Кубрат"