НОВИНИ

От нашите пратеници: Разпространиха името на атентатора от Стокхолм

Два дни след атаката в Стокхолм, шведски вестник съобщи името на задържания узбекистанец - Рахмат Акилов. Той е получил отказ на молба за постоянно пребиваване в страната и от миналата година е подлежал на депортиране, съобщи шведската полиция. За нападението е арестуван и втори човек. В неделния ден хиляди хора се събраха в центъра на града на демонстрация срещу тероризма.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:58, 09.04.2017
Чете се за: 01:18 мин.
По света

След терористичния атентат в петък, въпросът, който си задават много хора, е дали страната ще промени миграционната си политика. През последните четири години Швеция е приела над 300 000 мигранти, което я прави първенец в Европейския съюз по бежанци на глава от населението. Питаме журналистката Матилда Шрьодер какво очаква да се промени в политиката на правителството спрямо имигрантите?

Матилда Шрьодер - журналист от шведския Четвърти канал: "Това е труден въпрос. Днес рано сутринта чух, че политиците обсъждат по-сериозни мерки за справяне с тероризма, но все още не знаем какво ще стане. Все още е рано да се каже".

Според последните проучвания в Швеция антиимигрантската партия Шведски демократи печели все повече симпатизанти. В момента формацията има 48 места в 349-членния парламент, но според някои социолози тя има шанс да стане първа политическа сила на изборите догодина. Много шведи са разочаровани от политиката на управляващата социалдемократическа партия на премиера Льовен. Матилда Шрьодер се надява терористичната атака да не увеличи подкрепата за популистите.

Матилда Шрьодер: "Мисля, че все още е рано да кажем дали ще има политически последствия от тази атака, но се надявам да няма. Надявам се хората просто да останат заедно, да са силни, но не да се обединяват в омразата си към други хора".

Със сигурност атаката в Стокхолм обаче ще промени живота на обикновените хора. Но въпреки страха, шведите остават оптимисти.

Матилда Шрьодер: "Мисля, че по някакъв начин ние ще се страхуваме повече. Разбира се, че като ходя по тези улици, ще мисля за това, което се случи. Точно сега мисля, че се страхуваме повече от преди, но смятам, че трябва да сме силни и да осъзнаваме, че тези хора не могат да разрушат живота ни. Трябва да останем силни заедно".
;

Това, което шведите показаха на света след този терористичен атентат, голямата благодарност към полиците и силите на реда.

Матилда Шрьодер: "Полицията свърши невероятна работа в петък. И полицията и другите части бяха наистина изключително бързи и много хора казаха, че са си свършили много добеа работата. Сигурно сте видели, че полицейските коли също са покрити с цветя. Искаме да покажем на полицаите, че се справиха много добре".

Според Матилда Шрьодер е важно в такива ситуации и медиите са показват повече любов, уважение и признателност, а не да преекспонират страха и омразата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свалянето на Асад от власт - отново приоритет за Съединените щати
Свалянето на Асад от власт - отново приоритет за Съединените щати
Очарованието на Цветница
Очарованието на Цветница