COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

От нашите пратеници в Истанбул: Атентатът е бил нещо очаквано

Кой окървави Истанбул? Турският президент обяви, че това е 28-годишен мъж със сирийско гражданство, службите посочиха "Ислямска държава. Експерти, обаче, гадаят дали ДАЕШ стои зад атентата, за други почеркът им е очевиден. До този момент от терористичната организация не са поели отговорност за нападението.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:34, 12.01.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Турските власти се опитват да насочат вниманието към "Ислямска държава". Към момента обаче ясно: извършителят е идентифициран 28-годишен мъж от сирийски произход, роден в Саудитска Арабия. Влязъл е неотдавна на територията на Турция от Сирия.

Атентатът наистина носи белезите на предишни атаки в Турция, за които се твърди, че са дело на "Ислямска държава".

Още няма официално изявление на терористите.

При този атената става въпрос не само за атака срещу Турция, а и срещу западни туристи.

Жителите на Истанбул казват, че това е нещо очаквано. В момента, в който са чули взривната вълна, чули са гърма те са разбрали, че нещо лошо се случва. Истанбул досега не е бил имунизиран срещу насилието. В града вече имаше атаки на крайно леви активисти, миналата година имаше атаки срещу сградата, която използва премиера Ахмет Давутуглу.

Турция най-много се опасява от отлива на туристи. Туристическата индустрия вече страда достатъчно от обтягането на отношенията между Русия и Турция.

Интересното е, че в деня на тази кървава атака бешепубликувано едно много тревожно проучване, което показва, че един от всеки десет турци подкрепя идеологоята на "Ислямска държава" и не я смята за терористична организация.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Международния ден на жената 8 март
Отбелязваме Международния ден на жената 8 март
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания