COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

От нашите пратеници в Истанбул: Насилието се превръща в ежедневие

Мащабна антитерористична акция на полицията в Турция след атентата. Задържани са 59 заподозрени във връзки с "Ислямска държава" в пет града в страната. Турската полиция е задържала и трима руски граждани, които също са заподозрени за връзки с ислямистката групировка. Продължава разследването на вчерашния бомбен атентат, който отне живота на 10 души, предимно германски туристи.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:54, 13.01.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Тази сутрин площад Султанахмет в историческия център беше тих и спокоен, предаде специалният ни пратеник в Истанбул Тоня Димитрова. Денят започна както обикновено - няма и следа от пролятата кръв. На мястото на атаката дойде един единствен млад мъж и положи десет карамфила в памет на десетте загинали вчера.

Очевидци на нападението ни разказаха за ужаса, който са преживели. Мустафа, който работи в заведение, наречено "Оптимистичното кафе" далеч не е оптимист. "Беше страшно, цяла нощ не съм спал", каза той пред камерата на БНТ. Хюсеин от съседното заведение, точно пред мястото на атаката, разказа, че се е събуждал през нощта, а пред очите му възниква една и съща картина на повалени на земята тела.

Иначе основната версия на властите остава непроменена - атаката е дело на "Ислямска държава". Извършителят е 28-годишен сирийски гражданин.

Истанбул премина много бързо през последната трагедия много бързо и неусетно. Всички тук разказват, че насилието се превръща в ежедневие. Единствено засилените мерки за сигурност и полицейското присъствие напомнят, че вчера се е случило нещо ужасно.

Топ 24
Най-четени
Грипна ваканция в част от страната заради грип тип Б
Грипна ваканция в част от страната заради грип тип Б
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания