НОВИНИ

От нашите пратеници: Напрежението в Барселона остава

Специалният пратеник на БНТ в Барселона, най-големият град в Каталуния, предаде, че макар и секциите да са затворили в 20 ч. местно време, напрежението остава.

bnt avatar logo
от БНТ
22:52, 01.10.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Въпреки че изборните секции на т.нар. „забранен референдум“ затвориха в 8 часа местно време, все още няма успокояване в най-големия град в Каталуния - Барселона. Една от причините в сблъсъците, които започнаха сутринта, е че полицията, която е на подчинение на испанските власти, трябваше да конфискува изборните книжа, за да не бъдат допуснати хората до над 2000 урни, за да упражнят правото си за референдума. Въпросът на него беше „Трябва ли Каталуния да стане независима държава с републиканско управление“.

;

Полицията не може да обхване над хиляда населени места в област Каталуния, която е сред най-богатите провинции в Испания.

Според първоначалните данни на местните власти, въпреки ограниченото гласуване, не биха довели до положителен отговор и близо 41% биха подкрепили отделянето на Каталуния.

Друго допитване показва, че иститският проблем е бил в това, че не всеки е имал възможност да упражнят гласа си.

Една от опциите, за която се говори тук, е да се активира един член на конституцията на Испания, според който може да се отнеме правото на провинция Каталуния да има свое самостоятелно управление. Това е много сериозно и не се знае какви биха били последствията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на жители от Севлиево заради безводие
Протест на жители от Севлиево заради безводие
Денят на референдума в Каталуния в снимки (ГАЛЕРИЯ)
Денят на референдума в Каталуния в снимки (ГАЛЕРИЯ)