България е изпълнила всички критерии за влизане в чакалнята на еврозоната и в европейския банков съюз. Чака се и банките у нас да изпълнят предписанията на Брюксел. Това обяви пред БНТ зам.-министърът на финансите Маринела Петрова. Тя участва в 25 тото издание на финансовият форум за централна и източна Европа "Euromoney", който се провежда във Виена.

България може да влезе в чакалнята за еврозоната до четири месеца, каквато цел си е поставило правителството, коментира заместник-финансовият министър.

Маринела Петрова, зам.-министър на финансите: Ние сме изпълнили всички ангажименти, с които се бяхме захванали от началото на миналата година, даже от средата на по-миналата. И единственото нещо, което очакваме, е приключване с положителна оценка на случващото се в банковия сектор. Имаме вече готовност и сега сме в ръцете на нашата централна банка и на европейската централна банка.

Това допълнително ще помогне на страната да развие своята инвестиционна дейност, както заради разширяването на пазарите, така и заради очакваната по-висока оценка. Българската банка за развитие днес представи възможностите за инвестиции у нас пред банкери и финансисти.

Стоян Мавродиев, изп. директор на Българската банка за развитие: България стои много добре, това се видя и на последните стрестестове и на проверката на активите на българските банки. Отговорили сме на почти всички критерии за влизане в ЕРМ 2, както и в европейския банков съюз, и това са все неща, с които България трябва да се гордее и да се похвали, да се изтъкне пред чуждите инвеститори, които имат желание да инвестират у нас.
Кирил Сакскобургготски, финансов анализатор: Колкото България е интегрирана в Европейския съюз, толкова повече предимства ще има, затова се надявам, че тя ще продължи с усилията си да стане част от еврозоната, което ще ѝ донесе достъп до по-голям пазар и свободно движение на хората и капиталите, което всъщност е голямото предимство.

Финансовият форум във Виена продължава и утре като България тази година има разширено участие, на което ще бъдат представени основните приоритети за разпределяне на ресурса на банката.