НОВИНИ

От нашия пратеник: Лидерите се договориха за зона за сигурност в Либия

Среща на върха в Австрия, посветена на бежанската криза и Балканския маршрут. Лидерите на ЕС се договориха за създаване на зона за сигурност за мигрантите в Либия, която да спре притока към Европа, финансово и техническо подпомагане на Македония и Сърбия, подсилване охраната на гръцката граница. На форума присъстваха 10 държавни лидери - на Германия, на Гърция, Унгария и страните от Балканите. България е представена от премиера Бойко Борисов.

Александър Марков
от Александър Марков оператор: Васко Йотов
19:28, 24.09.2016
Чете се за: 02:01 мин.
По света
Бойко Борисов, министър-председател: "И днес зададох въпроса какво би станало, ако 300 000 дойдат на оградата с Турция - ще ги оставим да умрат, ще стреляме по тях или ще ги пуснем да влязат. И какво ще стане, ако влязат? Кажете ми вие, европейците. Знаете ли каква е рецептата - пълно мълчание. Чакаме да се случи нещо ужасно. Ако това стане. Аз не искам да чакам - споразумението, да се намерят всички възможности и им дадох и съвет - Турция в НАТО ли е? В НАТО е. Какво означава това? Предложих генералният секретар да дойде на Съвета в НАТО. Още повече Турция е сигурна трета страна. Този път канцлерът Меркел даваше картите с границите на България, за да им стане нагледно. Както каза канцлерката? Пирин е толкова висок и толкова е горист, каква граница Бойко ще направи. Аз като го смятам колко, поне 10-15 хиляди му трябват само за Пирин. - Г-н премиер, какво правим, ако споразумението с Турция пропадне? - Ами тогава отиваме на границата като нация всички и това е. Като от ордите на Атила едно време да се пазим. И всички тука го осъзнават.

След края на срещата австрийският канцлер Кристиян Керн сподели общата позиция на лидерите, че външните граници на Европа трябва да бъдат защитени. По думите му, Дъблинското споразумение трябва да бъде приложено. Необходимо е и споразумение за реадмисия с Афганистан.

Кристиан Керн, канцлер на Австрия: "Опитахме се да потвърдим договорката за увеличаване капацитета на Фронтекс. Това е необходимо като се има предвид измеренията и дължината на границите - 1 500 служители плюс тяхното оборудване далеч не са достатъчни за ефективен граничен контрол. Това е важно. Не може повече трафикантите да решават кой влиза в Европа, това трябва да е организиран процес".

В този дух се изказа и председателят на Европейския съвет Доналд Туск:

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: "От първите дни твърдях, че защитата на външните граници е начинът да се разреши мигрантската криза. Трябва политически и практически да препотвърдим, че Балканският маршрут е затворен завинаги".


;

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че общо е разбирането сред лидерите споразумението за реадмисия с Турция да продължи да работи.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "За тази цел е необходимо да обсъдим с Турция окончателните условия, които все още не са изпълнени. Но от друга страна е необходимо да се подсили, особено в Гърция, изпълнението на механизма един за един, т.е. изпращането обратно в Турция на нелегално пристигащи мигранти. Но капацитетът пак няма да бъде достатъчен".

В контекста на идеята за изграждане на зони за сигурност в Либия Виктор Орбан призова да се прекрати оръжейното ембарго за Либия.

Виктор Орбан, премиер на Унгария: "Договорихме се западнобалканският маршрут да остане затворен, но не успяхме да решим от кога и гръцките граници да бъдат затворени. Всички страни, участвали в срещата, трябва да изработят извънреден план в случай на анулиране на споразумението между Турция и Европейския съюз поради каквато и да е причина. Унгария е готова да приеме мигранти, които са влезли на европейска територия през нашата страна, но не можем да приемем и тези, които са влезли в Евросъюза през Гърция".

Еврокомисарят по миграцията Димитрос Аврамопулос призова страните в ЕС да бъдат солидарни при разрешаването на миграционната криза. Напомняйки, че солидарността е залегнала в Договора за създаване на съюза.

Димитриос Аврамополус, еврокомисар по миграционните въпроси: "Предизвикателството с мигрантите изисква общ европейски подход и съм сигурен, че днес след дебатите, които ще последват ще постигнем солидарност помежду ни и същевременно ще осигурим на отчаяните хора достойнство и човечност".

След срещата стана ясно още, че ще бъдат изпратени допълнително офицери от Фронтекс, които да окажат подкрепа на Гърция. Финансова и техническа помощ ще бъде предоставена на Македония и Сърбия за засилване на охраната по границите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа промени маршрутите на автобуси 102 и 67 в столицата
Катастрофа промени маршрутите на автобуси 102 и 67 в столицата
Във Финландия демонстрираха срещу расизма
Във Финландия демонстрираха срещу расизма