НОВИНИ

От нашия пратеник в Скопие: Ситуацията е бедствена

След потопа, който сполетя Скопие - траур заради десетките загинали и ранени при катастрофалните наводнения. Решението беше взето снощи на извънредно заседание на правителството. Извънредно положение е обявено за 15 дни в два района - Скопския и Тетовския. Положението тук е бедствено, съобщи за "По света и у нас" специалният ни пратеник в македонската столица Цвета Младенова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
12:06, 08.08.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Подобна буря Скопие не е виждало от повече от половин век. Македонската столица е залята, унищожени са къщи и автомобили, хората се опитват да спасят покъщнината си.

Премиерът Емил Димитриев прекъсна лятната си отпуска. Правителството обяви кризисно положение в столичния и тетовския район. На семействата на загиналите 21 души се отпуска еднократна помощ от 300 000 денара.

Македонската преса съобщава, че населението в пострадалите райони има най-много нужда от консервирани и бебешки храни, питейна вода и средства за дезинфекция. Президентът Георге Иванов обяви, че на терен са 400 войници и 300 полицаи, които помагат на местните граждани.

Бурята връхлетя Скопие в събота през нощта. Дъждовете спряха в неделя сутринта. Европейският съюз е готов да помогне на Македония, която е кандидат за членство в общността, написа в Туитър комисарят по разширяването Йоханес Хан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се става тенис шампион - историята на Зоя Чавдарова
Как се става тенис шампион - историята на Зоя Чавдарова
Пожар в гората над Старосел
Пожар в гората над Старосел