НОВИНИ

От нашите пратеници: Пучдемон подписа символична декларация

Десет дни след спорния референдум за отцепване на Каталуния, премиерът на автономната област Карлес Пучдемон подписа декларация за независимост. Този акт, обаче, е по-скоро символичен, тъй като няма да бъдат предприети реалния действия, преди преговори с правителството в Мадрид.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
07:42, 11.10.2017
Чете се за: 01:07 мин.
По света

В документа се отравя призив "всички държави и международни организации да признаят Република Каталуния като независима и суверенна държава." В реч пред каталунския парламент, Пучдемон отново подчерта, че гражданите на автономната област недвусмислено са пожелали да се отцепят от Испания.

Правителството в Мадрид обаче остава категорично - референдумът от първи октомври е незаконен и няма никаква тежест. Вицепремиерът Сантамария определи каталунския лидер като човек, който не знае какво иска и накъде отива. Испанското правителство се събира на извънредно заседание днес, за да обсъди ситуацията.

;

Митинг до Триумфалната арка на входа на парка, където е каталунският парламент. Но вечерта далеч не беше триумфална за привържениците на сепаратизма. Без неподчинение няма независимост - с такива плакати множеството от привърженици на сепаритистите очакваха речта на премиера Карлес Пучдемон. Появата му в парламента беше съпътствана с бурни аплодисменти.

Но триумфът беше отложен. Карлес Пучдемон обвини испанското правителство за насилието по време на референдума и заяви, че ще изпълни волята на хората да води Каталуния към независимост.

Карлес Пучдемон - премиер на Каталуния: Веднъж достигнали този исторически момент, аз като премиер на Каталуния, представям резултатите от референдума пред вас и пред всички граждани. Поемам мандат Каталуния да стане независима държава под формата на република.

В пълна тишина - така хората попиваха всяка дума на каталунския премиер, но вместо да чуят очакваното, той реши да отложи фактическото обявяване на независимост.

Карлес Пучдемон: Правителството и аз предлагаме на парламента да отложи ефекта от декларацията за независимост, за да започна преговори през идните седмици, без които би било невъзможно да се намери решение.

Без аплодисменти и без да кажат и дума, веднага след края на речта на Пучдемон хората си тръгнаха.

От другата страна на парка се бяха събрали едва около 20 души и пееха песни както срещу Пучдемон, така и срещу правителството в Мадрид. За тях обаче краят на вечерта далеч не е разочароващ. Сега играта на котка и мишка между Барселона и Мадрид продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПАСЕ ще разгледа доклад за върховенството на закона в България
ПАСЕ ще разгледа доклад за върховенството на закона в България
Близо 124 милиона деца по света страдат от силно затлъстяване
Близо 124 милиона деца по света страдат от силно затлъстяване