НОВИНИ

От първо лице: 13 фатални часа в планината

Тримата туристи, които пострадаха на слизане от връх Вихрен до Банско днес разказаха какво са преживяли в планината 13 часа, докато течеше спасителната операция. На слизане от върха те се подхлъзват и падат и започват да се удрят в камъни и скали по склона. Сега те са добре и са в болница. Състоянието им е стабилно. Единият от тях вероятно ще претърпи операция заради счупени ребра.

bnt avatar logo
от Антон Чавдаров
18:23, 23.12.2015
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Стоян Денев е човекът, който на фаталното спускане от връх Вихрен върви най-отпред. Мъжът разказа как с останалите двама туристи, слизайки от северната част на върха забелязали, че има верига, която била като парапет. Решили да се спуснат надолу, държейки се за веригата. В един момент обаче тя свършила.

Стоян Денев: Излязохме на едно заледено отвесно поле. Изведнъж, търсейки къде е пътеката, почнах да се търкалям надолу, и си казах край това беше. Някъде около половината връх така съм го минал с търкаляне.

Заедно със Стоян, удряйки се жестоко в скали и камъни в продължение на 300 метра, пада и жената от групата. Третият турист става свидетел на трагедията.

Венелин Петров, планински спасител: И просто се ужасява и от ужас не мръдва оттам и то добре, че не мръдва, щото после като дойде тука в базата и като видях с какви обувки е…
Стоян Денев: Той извика: "Живи ли сте?" Ние станахме и така от адреналина ли, казахме, а нищо ни няма, обаче усетихме после различни видове болки. Направихме още няколко крачки да се измъкнем от това поле, изключително внимателни, обаче пак се подхлъзнахме, без котки и без пикели беше просто невъзможно, и останахме там да чакаме.

Хеликоптерът, включил се в акцията, изиграва животоспасяваща роля, защото той успява да качи при пострадалите планинския спасител.

Венелин Петров, планински спасител: Благодарение на неговите усилия 3 часа, докато дойдат спасителите правеше масажи на двамата, тъй като те бяха доста измръзнали....
Стоян Денев: Искам да благодаря изключително много на спасителите за това, че проведоха тази спасителна операция 12 часа, искам да им пожелая да бъдат все така всеотдайни в своята работа.

Пострадалите туристи не са имали медицински застраховки. Тепърва ще се решава кой ще покрие разходите по спасителната операция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново взрив в Турция
Отново взрив в Турция
Брад Пит подаде иск за развод?
Брад Пит подаде иск за развод?