НОВИНИ

От първо лице за трагедията в Индонезия

Стотици са жертвите след мощно земетресение и последвало цунами. Вече е потвърдена смъртта на около 400 души, но опасенията са, че броят им е много по-голям. Спасителите продължават да издирват оцелели. Две селища са почти напълно откъснати от света. Засега няма информация за пострадали българи. Българското посолство в Джакарта е в постоянна връзка с индонезийските власти. За обстановката в района на бедствието разказва Ирсал Касим, който живее там. С него разговаря Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:03, 29.09.2018
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Триметрова вълна, която отнесе всичко по пътя си. Връхлетя крайбрежието на Палу - главният град на остров Сулавеси. Удари малко след трус от 7,5 по Рихтер.

Ирсал Касим, жител на Сулавеси: Земетресението беше много силно. Пътувах, когато всичко се разтресе. Трусът продължи около 15 секунди, но беше много силен. Краката ми сякаш танцуваха, така се тресеше земята.

По това време Ирсал бил в Макасар, град в южната част на острова. Разказва, че след мощния трус последвало предупреждение за цунами. Но малко по-късно тревогата била вдигната.

На плажа в Палу имало хора. Събирали се за нощен фестивал.

Ирсал Касим: Не знаем защо тревогата е била вдигната. Сега никой не говори за това. Опитваме се да помогнем на пострадалите. В цялата страна се събират средства.

Земетресението и гигантската вълна разрушили стотици домове. Рухнали много обществени сгради. От труса пострадало летището на Палу. Почти напълно разрушена е и главната болница в града.

Ирсал Касим: Животът в Палу напълно е замрял. Спасителите се опитват да намерят оцелели. От различни части на страната са изпратени спасителни екипи. Но стигането до Палу е много трудно. Главният мост рухна. Той просто падна в реката. Разрушени са и много пътища.

Неясна остава съдбата и на много от жителите на съседния на Палу град - Донгала. Там живеят около 300 000 души. Спасителите, обаче, все още не могат да стигнат до всички зони в града. Не работят телефоните. Прекъснато е и електричеството. В спасителните операции се включиха и военните.

Сутопо Пуруо Нугрохо, говорител на Агенцията за бедствия: Опасяваме, че броя на жертвите ще се увеличи. Имаме съобщения за хора, които за да се спасят, се покатерили на 6-метрови дървета.

24 часа след мощния трус паника и страх продължават да владеят района.

Ирсал Касим: Прекарахме кошмарни часове. Нормално е да има паника и страх. Знаете ли, трусовете не спират.

И друг път островът е бил връхлитан от гигантски вълни, разказва Ирсал. Спомня си, че преди 14 години цунами връхлетяло района. Имало загинали и разрушения. Но островът успял да се възстанови бързо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съображения за сигурност промениха програмата на Ердоган в Германия
Съображения за сигурност промениха програмата на Ердоган в Германия
Експерти съветват как да сме по-сигурни след пробива в сигурността на Фейсбук
Експерти съветват как да сме по-сигурни след пробива в сигурността на Фейсбук