НОВИНИ

От спец. пратеника на БНТ в Малта: Очакват се тежки преговори за Брекзит

Първите коментари за официалния старт на Брекзит бяха очаквани. Европейците реагираха, както се очакваше да реагират. Те казаха "Да, ние не сме щастливи, че Великобритания си тръгва от ЕС след 44 години членство". В същото време всички европейски лидери до един казаха, че това е един добър шанс за ЕС да демонстрира колко е единен и за разлика от британците, които и в писмото на Тереза Мей включително вече говорят за времето след Брекзит и за търговското споразумение, което Великобритания и ЕС трябва да подпишат. Европейците са много по-предпазливи. Те казват нека се концентрираме върху преговорите, които предстоят. Те казват "нека се концентрираме върху преговорите, които така или иначе ще бъдат тежки и да не мислим за времето след развода".

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
07:31, 30.03.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Самата Тереза Мей си пожела в писмото взаимно уважение по време на водене на преговорите и след това. Същото си пожелаха и европейските лидери.

Тези преговори са прецедент в историята на ЕС, досега не се е случвало държава да напуска ЕС.

Това са много сложни дипломатически и технически преговори, но в основата на всичко са хората. Това е първото нещо, което ще бъде поставено на масата на преговорите. Става въпрос за 4 млн. европейци, 3 млн. от тях живеят на Острова и 1 млн. британци живеят в Европа.

Великобритания дължи на ЕС около 60 млрд. евро. Това е дялът на страната към европейския бюджет. През годините британците са протестирали, че е трябва да плащат висок дял в ЕС. Сега тази сметка трябва да бъде платена. В Лондон смятат, че това е отмъщение от страна на Брюксел към тях. В Брюксел обаче казват, че това са сметките и трябва да ги платят

Ще бъдат много трудни и тежки преговори. Не е изключено да се стигне до дипломатическа война между Лондон и Брюксел. Точно затова европейците са много предпазливи за бъдещето след Брекзит.

Според много от лидерите Брекзит е добър шанс за обединение на Европа.

В Малта е и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Той говори предимно за изборите у нас. Каза, че България е една от страните, която не е позволила популизмът да спечели. Благодари за подкрепата на европейските си партньори. Той не пропусна да подчертае колко е важно, че ЕНП е спечелила в България. Пошегува се, че са успели да победят председателя на европейските социалисти Сергей Станишев. България ще остане стабилна, ще продължи проевропейската си политика, каза още Борисов в Малта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извън кадър: Репортерът Тихомир Игнатов сваля напрежението с китара
Извън кадър: Репортерът Тихомир Игнатов сваля напрежението с китара
​Поскъпването на тока ще бъде обсъдено на открито заседание в КЕВР
​Поскъпването на тока ще бъде обсъдено на открито заседание в КЕВР