НОВИНИ

От специалните ни пратеници: Коментарите след референдума в Унгария

Унгарците категорично отхвърлиха на референдум мигрантските квоти на Европейския съюз. Допитването обаче е невалидно заради ниска избирателна активност. Срещу квотите, в подкрепа на позицията на правителството, са гласували малко над 98 на сто от участвалите в референдума. Премиерът Орбан нарече резултатът от допитването "забележителен" и посъветва, гласуването да се вземе предвид от онези, които вземат решенията в общността. Орбан обеща конституционни промени , с които да даде законова сила на резултата. И все пак кой победи вчера в Унгария - пасивната съпротива или управляващите. Вижте мненията в репортажа на специалните ни пратеници Цветелина Йорданова и Станислав Ангелов.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:00, 03.10.2016
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Ниската избирателна активност беше неочаквана и може да се приеме за поражение за управляващата партия Фидес, коментира пред ПСН анализаторът от института Републикон Чаба Тот.

ЧАБА ТОТ, анализатор от института "Републикон"
От самото начало беше ясно, че валидността на референдума ще зависи от хората, които не харесват Виктор Орбан, но в същото време не харесват и мигрантите. Очевидно те са решили, че референдумът е повече в подкрепа на правителството, отколкото по въпроса. и затова опозиционно настроените избиратели не участваха.

Но според журналиста от десния местник "Моджор Идок", вотът в никакъв случай не може да се тълкува като неуспех за управляващите.

ЛЕВЕНТЕ ШИТКЕЙ, журналист от вестник "Моджор Идок"
Ако вземете предвид факта, че 3 милиона души казаха не, това е голям успех. Трябва да се концентрираме върху въпроса - а той е дали Брюксел трябва да налага решения на Унгария и мнозинството от хората казаха не. По тази причина резултатът не може да се смята за провал.

Резултатите от референдума се очакваха с огромно внимание в цяла Европа. Доколко гласът на Орбан за промяна в модела и политиката на Европейския съюз, ще има по-голяма тежест, след референдума и дали този първи по рода си вот може да вдъхнови и други страни, недоволни от политиката на европейските лидери да предприемат подобен ход.

ЧАБА ТОТ, анализатор от института "Републикон"
"В Брюксел са отдъхнали с облекчение от това, че референдумът не е валиден, но в същото време вече са наясно с факта, че мнозинството унгарци не искат бежанци. За унгарският министър - председател е важно да държи тази тема в дневния ред и един от най-добрите начини да го направи, е като води разговори с Брюксел по въпроса."
ЛЕВЕНТЕ ШИТКЕЙ, журналист от вестник "Моджор Идок"
"Унгарският народ изпрати послание до Брюксел и до правителството. Сега унгарското правителство трябва да реши кое е по-важно - 42 - та процента, които участваха или 57- те процента, които не участваха. Но това е вътрешна политика. По - важното е - ние имаме глас и той е водещ в преформулирането на европейската политика. "

Унгарският референдум няма да има ефекта на Брекзита, но със сигурност ще задълбочи вече съществуващите различия между европейските лидери по темата за миграцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Център за личностно и творческо развитие на децата откриха в Благоевград
Център за личностно и творческо развитие на децата откриха в Благоевград
Протест в Полша срещу забраната на абортите
Протест в Полша срещу забраната на абортите