НОВИНИ

От центъра на София: Папа Франциск отправи послание за мир към целия свят

Молитва за мир отправи папа Франциск от България към целия свят. Това беше и кулминацията на неговото апостолическо пътуване у нас.

Надежда Василева
от Надежда Василева Екип на "По света и у нас"
20:14, 06.05.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Представители на шест различни религиозни общности се събраха, за да участват заедно в Молитвата за мир. От името на Българската православна църква деца изпълниха молитвата „Дядо Господи, прости ме” по текст на Иван Вазов.

Той обедини хиляди. Очакваха го. Чуха посланието му за мир на земята. С умовете и сърцата.Изрече го при руините на древна Сердика. Там, където само на взор разстояние са православна, католическа и арменска църка, джамия и синагога.

Папа Франциск: Нека това символично място да се превърне в свидетелство за мир. В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват пламенното желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя! В нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната, задушени от безразличие и пренебрегвани от смачкващото съучастие на заинтересуваните групи. Нека всички да съдействат за осъществяването на този стремеж: представителите на религиите, на политиката, на културата.

Папа Франциск говори за любовта,за проблясъците светлина и за мира като дар, но и като задача.

Папа Франциск: За да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения.

6 фенера, 6 деца, от 6 вероизповедания и един пламък - на любовта. Разпалиха този огън под дъжда и изпратиха своите послания - по детски чисти и искрени.

Папа Франциск: С огъня на любовта ние искаме да разтопим леда на войната.

Всички различни по религия, но еднакви в любовта си към Бога, протегнаха ръце - едни към други.

Папа Франциск: Мир на земята на всички хора, които господ обича.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск изрази съпричастност към бежанците от лагера в кв. Враждебна
Папа Франциск изрази съпричастност към бежанците от лагера в кв. "Враждебна"
Военен парад в София за Деня на храбростта и празника на Българската армия
Военен парад в София за Деня на храбростта и празника на Българската армия