НОВИНИ

От утре в ЕС влизат в сила по-строги правила за защита на личните данни

От утре във всички държави-членки на Европейския съюз влизат в сила нови, по-строги правила за защита на личните данни. Новият регламент засяга администрацията, бизнеса и всички организации и сдружения, които събират, съхраняват, обработват или използват личните ни данни. Как се променят правата ни и какви са санкциите, ако регламентът не се спазва - вижте в материала на Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:17, 24.05.2018
Чете се за: 01:07 мин.
По света

През последните седмици вероятно получавате имейли от социални мрежи, он-лайн платформи, магазини и различни организации, където сте се регистрирали, за да ви информират за въвеждането на нови правила за защита на личните ви данни.

Общият европейски регламент, който влиза в сила утре, е най-строгият законодателен акт, създаван някога, за контрол върху личните данни. Той засяга всяка информация, споделена от нас като име, адрес, ЕНГ, телефон, имейл, но IP-адрес на компютъра ни, данни за здравословното ни състояние или религиозна ни принадлежност. Според комисар Мария Габриел, коренно се променя политиката на защита на личните данни.

Мария Габриел - европейски комисар по въпросите на цифровото общество и цифровата икономика: "От петък ясно заявяваме, че защитата на личните данни е ценности за нас като ЕС. Ние казваме, че основното за нас е доверието в новите технологии. Много ясно показваме, че гражданите трябва да имат контрол над това по какъв начин, за какви цели са използвани техните лични данни, ще получават мното бързо информации, когато има опит тези данни да бъдат използвани".

Всеки сайт, фирма или организация трябва да може да гарантира, че личните ни данни, които събира и съхранява, са надеждно защитени и няма да бъдат използвани за други цели. А ние имаме право на постоянен достъп до тях, можем да си коригираме, пренасяме или дори изтриваме - т. нар. право да бъдем забравени.

В България органът, който ще контролира спазването на регламента и към който може да се обръщаме с жалби е Комисията за защита на личните данни.

Мария Габриел - европейски комисар по въпросите на цифровото общество и цифровата икономика: "Европейската комисия е създала работна група, която да следи с какви трудности се сблъскват държавите членки. През февруари 2019 организираме голяма конференция, за да можем да направим отчет на първите трудности и добри практики".

Фирми и организации, които не спазват новите правила рискуват глоби до 20 милиона евро или до четири процента от глобалния им годишен оборот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътят на буквите: Над 250 милиона души по света използват кирилицата
Пътят на буквите: Над 250 милиона души по света използват кирилицата
За първи път на 24 май: Българска и македонска делегация са заедно в Рим
За първи път на 24 май: Българска и македонска делегация са заедно в Рим