НОВИНИ

От ВиК - Благоевград предлагат водата да поскъпне с около 20%

С около 20 % да поскъпне цената на водата в Благоевград, предлагат от ВиК. От водоснабдяване и канализация -Благоевград казват, че в момента трудно успяват да покрият разходите на дружеството. А с повечето приходи ще могат да подобрят и подменят старите водопроводни тръби и така ще се повиши качеството на услугата, която предлагат.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
07:27, 25.10.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Цената на водата в Благоевград не е променяна вече 8 години, което затруднява работата на ВиК оператора по поддържането на системите. На много места водопроводната мрежа е остаряла и често има аварии.

Много от жителите на Благоевград смятат, че цената на водата и сега е висока, затова не са съгласни с предлаганото увеличение. Според тях 20 % е голямо повишение на цената, а най- засегнати ще бъдат пенсионерите и семействата с ниски доходи.

Колко горе-долу на месец плащате вода? Като сама жена плащам 13 лв. или 15лв. Ако има увеличение с около 20 % това, как ще ви се отрази? Лошо, за мене е лошо. Много ми е.
Тя е достатъчно скъпа водата. Особено мръсния канал, това няма на къде .... Значи сега е 1, 68 и 20 % , значи ще стане 2 и 2 и нещо. Непоносимо за пенсионерите освен да не мием и да не се баняме.
Разбирам, че би трябвало да поддържа ВиК или изобщо цялата водоснабдителна мрежа, но не оправдава увеличението на цените на водата спрямо народа.
Не мисля, че е оправдано, на фона на това, че не се повишават доходите.

Според хората водата, която тече по старите тръби е мръсна и негодна за пиене. Затова настояват да се вземат спешни мерки и водопреносната мрежа да бъде подменена, там където е необходимо.

Ние сме в нов квартал, тръбите са нови, но пак мирише...Пълним си от Бачиново и нямаме проблем с тази вода.
Може би тръбите са стари, миришат, ако оставиш в шишето вода мирише, до сутринта има утайка на дъното.
Има ремонти, при спукване на тръбите, аз живея при ЗМК отремонтират се и после си остава дупка, пясък, махат се плочките и си остава недовършено.

От Община Благоевград обясниха, че със собствени средства трудно биха подмени водопроводната мрежа, затова разчитат на финансиране от министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Атанас Камбитов, кмет на община Благоевград: ВиК операторът така извършва обикновено палеативни ремонти, там където има аварии, но това, което е по- важното го реализираме ние.... частта вик се финансира от министерството от държавния бюджет, от правителството. Ние нямаме възможност самостоятелно да правим големи проекти.

ВиК асоциацията, която бе създадена в областта няма възможност да кандидатства за европейско финансиране по оперативни програми, защото не всички общини в региона се присъединиха към нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва ремонтът на част от пътя София-Перник през Владая
Започва ремонтът на част от пътя София-Перник през Владая
Скопие е домакин на 14-тата Световна среща на българските медии
Скопие е домакин на 14-тата Световна среща на българските медии