НОВИНИ

Отбелязахме Деня на храбростта и празникa на Българската армия

По традиция Денят на храбростта и празник на Българската армия беше отбелязан с военен парад, който премина през площад Александър Първи. На празника на армията бяха осветени и бойните знамена. Прякото предаване в ефира на БНТ продължи 3 часа и половина. Общо 30 камери уловиха емоцията на празника. И тази година БНТ беше единствената допусната телевизия на борда на вертолета "Кугър" , откъдето ви показахме на живо развяването на българското знаме от водещия вертолет "Ми-17".

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Диана Тодорова
19:56, 06.05.2017
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Честването на Деня на Храбростта и празника на Българската армия започна с водосвет на бойните знамена и знамената светини пред Паметника на Незнайния воин.

Неофит, Патриарх Български: "Нека Божествената благодат на пребъдва на тези знамена, нека."

Тази година парадът беше командван от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Той посрещна президента Румен Радев на площад княз Александър Първи.

В словото си президентът отчете, че в българското съзнание армията ни винаги е била символ на държавност и храброст. Румен Радев засвидетелства почит пред подвига на тези, които са отдали живота си за свободата и независимостта на България и на загиналите в мисии зад граница. Към настоящите военнослужещи се обърна с признателност.

Румен Радев, президент на Република България: "Благодаря ви, че въпреки предизвикателствата на времето продължавате да отстоявате каузата България с висок професионализъм."

Според президента изминалата година е била повратна в отношението към въоръжените ни сили заради приетите проекти за модернизация и превъоръжаване на армията. Той изтъкна, че е при следването на тези ангажименти е нужна висока военна експертиза и прозрачност при избора на нова техника.

Румен Радев, президент на Република България: "Призовавам политиците да се опират по-често на военната експертиза, когато взимат важни решения. Защото, уважаеми дами и господа, не ние, политиците, ще изпълняваме сложни задачи с тази нова техника и не ние ще рискуваме живота си на земята, в морето и в небето, а хората с пагони."

Новият военен министър Красимир Каракачанов също честити празника на военнослужещите. И заяви, че институциите са длъжници на армията - освен заради остарялата техника и заради допуснатия отлив от военната професия.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: "Каквото и да говорят различни хора връщането на наборната служба е неизбежно, защото в страни като Франция, които имат много по-голяма история на професионалната армия, и двамата президенти, които се явяват на балотаж, говорят за връщане на наборната служба."

По традиция начало на парада даде вертолет МИ 17, който прелетя над София с националното знаме. В небето прелетяха и три изтребителя МИГ 29.

"Просто подскочих, защото се почудих откъде се чува този звук."
,,Аз се уплаших малко от вертолетите. Имах чувството, че ще ме вдигнат във въздуха.
- Какво ще пожелаете на военните за техния празник?
"Живот и здраве, и да ни пазят."
,,Ще пожелая една силна със силна държава."
,,Тези прекрасни деца искам да ги възпитавам в българския дух и в българщина. И да са запознати с народността на нашата държава."
,,Историята на една държава това е историята на нейната армия. Бих искала нашата армия да бъде винаги достойна."

Тази година единствената бойна техника, която участва в парада, беше авиационната.

През площада преминаха общо 1 200 военнослужещи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Щабът на Макрон обяви част от хакнатите данни за фалшиви
От нашите пратеници: Щабът на Макрон обяви част от хакнатите данни за фалшиви
Пътнически влак прегази мъж в Благоевград
Пътнически влак прегази мъж в Благоевград