НОВИНИ

141 г. от Шипченската епопея, решила края на Руско-турската освободителна война

Отбелязваме 141 години от Шипченската епопея. Отбраната на прохода е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската освободителна война през 1877 - 1878 г. Жертвите, които руските полкове и българските дружини дават на Шипка и в полето на Шейново, са около 11 000 - убити, ранени и безследно изчезнали.Държавният глава произнесе слово и положи венец пред Паметника на свободата на връх Шипка.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:45, 25.08.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Честванията започнаха с панахида за загиналите герои, която беше отслужена в Соколския манастир. След това десетки се отправиха на традиционния поход към Шипка.

Николина: Децата за първи път идват опитваме се да ги накараме да ценят и обичат българското. Този връх показва, че свободата не е даром. Хората са я извоювали за нас."
Виктория Милева: Просто тук има едно особено чувство. Ходи ли сме навсякъде в България на исторически места. Тук чувството наистина е все едно съм в историята. Връщам се години назад и изпитвам голяма гордост.
;

На връх Свети Никола президентът Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част и положи венец пред Паметника на свободата. В словото си президентът заяви, че днес всички българи дошли на Шипка, преподават урок по история на цяла България.

Румен Радев, президент на Р България: В последните години бе направено не малко, за да се пренапише тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време. Но както и преди няколко месеца в мартенския сняг, тук отново са хиляди и, както Вазов казва, със своето присъствие на този легендарен връх, вие строшавате на клеветата зъбът. Да живее България!

Честванията продължиха с традиционната възстановка на шипченската епопея.

;

Тази година в нея взеха участие над 265 души.

Ангел Вранчев: Единственото нещо, което ги кара тези хора да защитят този проход е чувството да защитят дома си. Бащинството, неговите деца да пишат на български език.
Иван Николов: Сърце българско. Заради децата да видят какво е било да запазят България.
д-р Добрин Добрев: Светът изглежда много по-различно на гърба на кон и то на връх Шипка. Желанието за свобода, желанието българите да имат собствена държава, свободна държава, това е дало сила на малцната, да спасят своите сънародници.

На Шипка българските опълченци затварят вратата на турците към Северна България. Битката решава изхода от Руско-турската освободителна война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Бойко Борисов на посещение в Кърджалийско
Премиерът Бойко Борисов на посещение в Кърджалийско
Извършва се проверка на фирмата на автобуса, катастрофирал край Своге
Извършва се проверка на фирмата на автобуса, катастрофирал край Своге