НОВИНИ

Отбелязваме 145 години от гибелта на Васил Левски

България отбелязва 145 години от обесването на Апостола на Свободата Васил Левски. Прекланяме се пред живота и делото на човека, вдъхновител на поколения българи. Днес възпоменателни церемонии имаше в цялата страна.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:05, 19.02.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Народният водач и идеолог - Васил Левски остава в историята със своя смел подвиг, но и със своите прозрения - думи и идеи, валидни и до днес. През целия ден на паметника на Апостола се стичаха хора, а караул от млади родолюбци стоеше на пост. Обичан син на народа - така го наричаха.

Върволица от хора пред паметника на Апостола - всеки с цвете в ръка.. спира и свежда глава в знак на почит.

-За нас Левски е най-велият човек на земята.

Антон: Смел човек, който обича своя роден край.
Венцислав Иванов: Лично като българин се гордея с това, което той е направил за родината.
Гергана: Няма да имаме такава страна както в момента, ако не е бил той и такива хора като него да се борят за освобождението на България.
Филип Благоев - клуб ,,Млади възрожденци": Той е жертвал целия си живот, за да помогне на народа и това заслужава уважение.
Кирка Евгениева: Светъл образ - най-великият човек.

Хората пред паметника бяха категорични - Левски се превръща в обединяващия символ на народа през всичките тези 145 години.

,,Ние тъгуваме за един светец-революционер, защото в сърцата на българите няма нещо по-свято от Левски,, - това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с унгарския премиер Виктор Орбан. В знак на уважение и почит Борисов и Орбан поднесоха и цветя тук пред паметника на Левски в столицата.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова подчерта в словото си, че днес всеки от нас пази паметник на Левски в сърцето си.

По време на официалната възпоменателна церемония президентът Румен Радев подчерта в слово си, че днешните българи сме призвани с нашите дружни усилия да сбъднем идеала на Левски - заради него, заради себе си и заради децата.

Румен Радев - президент на България: Идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна програма. Много време трябваше, за да стане България република. А колко още ще трябва, за да стане тя чиста и свята? Това зависи от нас. Това зависи от нашата гражданска отговорност, от нашата гражданска позиция. Битката за законност и справедливост е задача на всяко поколение. Нашето още не я е постигнало. Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел направи номинация за втория по важност пост в ХДС
Меркел направи номинация за втория по важност пост в ХДС
ДРУГИТЕ новини: Три билборда изместват Формата на водата
ДРУГИТЕ новини: "Три билборда" изместват "Формата на водата"