Отбелязваме деня на българския градинар

Днес отбелязваме деня на българския градинар. Празникът е посветен на Свети Фока - покровител на хората, които се грижат за растенията. Според народните вярвания светецът направил градина близо до морето, посадил в нея зеленчуци, продавал ги, и така осигурявал прехрана за бедните.

от Зорница Илиева
преди 2 години
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Преди столетие градинарите от великотърновското село Драганово отпътували по различните краища на Европа и света и разнасяли славата на българските зеленчуци.

Илия Гогов - краевед: Даже се говори там за приказните градини, българските. Българите, които са градинари са се славели, като трудолюбиви, пестеливи, упорити хора!

Навсякъде се разнасяла славата на градинарите от Драганово, които внасяли уникални сортове крафиол, патладжан, домат и пипер. Гурбетчиите обаче били благодетели и така написали имената си в историята.

Илия Гогов - краевед: Читалището е построено главно с помощта на градинарите, също те са подарили часовниковота кула, имаше на времето подарен автобус. В Драганово се говореше чешки, унгарски, немски!

А преди няколко години в Унгария е издигнат паметник, който напомня за трудолюбивите български градинари. Паметник на градинаря от няколко години има и в центъра на Драганово, а емблематичните домат и зеле стоят на герба на селото.

Нели Грошкова - кмет на село Драганово: Вторият в Европа и единственият в България е този паметник на градинаря. Символизира земеделските сечива, мотиката, съдилото, птицата която символ на миграцията на българите, които са по цял свят.

И до днес в Драганово няма градина, която да не е засята със зеленчуци.

Пенка Кабакчиева - жител на село Драганово: Това е не толкова като традиция, а начин на живот!

В края на всяко лято потомците на гурбетчиите - градинари продължават да изнасят продукцията си, да празнуват края на стопанската година и да благодарят за реколтата, която са прибрали.

Топ 24
Най-четени