Отбелязваме Деня на София днес

Днес православната църква почита паметта на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. На този ден празнува и столицата ни - София, а тази година честваме и 140 години от обявяването й за столица на България. По този повод Столичният общински съвет се събра на празнична сесия.

Цанка Николова
от Цанка Николова Карина Караньотова
преди 5 месеци
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

С празнично настроение и наситена програма от културни събития беше изпълнен днешният празничен ден. Кулминацията на честванията е в този момент на площад Александър първи с 3D мапинг шоуто "София градски вибрации - 140 удара в минута". То е и специално създадено за днешния празник на столицата. В спектакъла млади, популярни, улични артисти от различни жанрове представят своя метафоричен поглед върху историята на града.

;

Празник на мъдростта, която ни помага да разделяме доброто от злото, приятелството от предателството и правдивото от грешното. С тези думи кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави столичани.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Честит празник, София! Честит празник на всички софиянци! Пожелавам здраве, много успехи. Нека мъдростта ни води в нашия път в работата за града. Градът изисква отговорност, работа и се надявам всички заедно да продължим да правим града си по-добро място за живеене.

Тържествен водосвет, отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп и официална церемония по издигане на знамето на София също бяха част от акцентите на празничния ден.

А общинският съвет се събра на последно за този мандат заседание. Освен редовната сесия се проведе и празнична, на която бяха отличени почетните граждани на София. Сред тях са известни музиканти, актьори и спортисти. Един от отличените е и 95-годишният строителен инженер Делчо Гюров. Под негово ръководство са построени НДК, сградата на КНСБ и монументът Камбаните. Почетен гражданин стана и Васко Кръпката, който каза, че за 15 години кварталът му - "Подуяне" - от краен е станал централен.

Васко Кръпката, музикант: Щастлив съм, че има такава навалица в София, което означава, че животът е хубав , затова хората се тъпчат тук да живеят. А аз оставам в Ъндърграунда, където е блусът.

На редовната сесия беше одобрено и предложението на кмета Йорданка Фандъкова от бюджета на общината да бъдат отпуснати около 40 хил. лв. за подпомагане на домакинства от изгорелия блок в „Бухово". Стана ясно още, че по време на предизборната кампания кметския пост поема заместник-кметът по "Инвестиции и строителство" - Ирина Савина.

;

По традиция бяха раздадени и наградите на Столичната община на ярки постижения в областта на културата. Цялата церемония може да гледате в 22:00 часа по БНТ1. А днес, специално за празника на София, беше открита и постоянната арехологическа експозиция "Антична Сердика".

Топ 24
Най-четени