НОВИНИ

Отбелязваме 116 години от Илинденско-Преображенското въстание

116 години от Илинденско-Преображенското въстание се отбелязва днес в местността Петрова нива с национален възпоменателен събор. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев. Вижте повече от прякото включване в обедните ни новини на Иво Никодимов

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
07:32, 17.08.2019 (обновена)
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Точно тук в местността Петрова нива от 11 до 13 юли 1903 година заседава 7-и революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и взима решение за вдигането на въоръжено въстание против Османското иго в Одринска Тракия.

Илинденско-Преображенското въстание избухва на 19 август - Преображение по стар стил, но 26 дни по-късно е жестоко потушено.

В местността Петрова нива днес има фолклорен фестивал, след което научен конгрес за фактите и обстоятелствата известни около въстанието.

Кулминацията на честванията започва в 20.00 ч. със заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храма-костница „Св. Петка“. От 20.30 ч. ще бъде открито възпоменателното тържество пред мемориала. Предвидено е президентът Румен Радев да произнесе слово по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Ще се състои и заря-проверка.

По различното от предишни години е, че днес към Петрова нива се минава през пропускателен пункт, където всички автомобили се дезинфекцират заради африканската чума по свинете. А на собствениците на сергии със скара са раздадени чували от БАБХ, където да се събират хранителните отпадъци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на пловдивското село Шишманци отново излизат на протест
Жителите на пловдивското село Шишманци отново излизат на протест
Жена оцеля при падане от 1,5 км, след като парашутът ​ѝ​ не се отвори
Жена оцеля при падане от 1,5 км, след като парашутът ​ѝ​ не се отвори