НОВИНИ

​Отбелязваме Световния ден на снега

В Банско празникът събира любителите на планината и зимните спортове. За гостите на Бъндеришка поляна ще има много изненади. Междувременно продължава да бъде висока лавинната опасност в планината. В Пирин силният вятър е напълнил със сняг улеите под връх Тодорка и горещият съвет на спасителите е никой да не се спуска извън пистите. Миналата седмица, затрупани от лавини под Тодорка, загинаха двама сноубордисти.

bnt avatar logo
от Даниела Чавдарова
09:22, 20.01.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Поради лесната достъпност и големите дължини, склоновете за фриирайд в района на Банско са едни от най-популярните в България. Най-опасният е местността Ечмище, а най-предпочитани от сноубордистите са улеите под връх Тодорка.

Джейсън - Англия: Много е хубаво, фриирайда е чудесен имаме нужда от повече сняг. Добре е да останеш на пистите, но и под върховете е много добре за сноуборд. Всичко е опасно в живота, ако си внимателен не е опасно.
Атанас Уков, планински спасител: Тъй наречения фриирайд, който напоследък стана толкова модерен спорт е твърде рисков, защото в момента в който излезем от пистата ни дебнат един куп опасности от загубване, хипотермия, лавинни скални прагове и още много неща , които могат да застрашат нашето здраве и живот.
;

Въпреки предупрежденията за лавинна опасност от най-висока степен желаещи за екстремни спускания не липсват.

Хю - Полша: Подготвени сме с правилната екипировка. Никога не тръгваме сами. И носим всичко необходимо - лавинна раница, ABS, всички неща.

Лавинните предаватели и раници, обаче помагат да само за по-бързото откриване на пострадалия при инцидент, но не гарантират сигурността му, предупреждават планинските спасители.

Атанас Уков, планински спасител: Еърбега например, ни държи в горните слоеве на лавината, над лавината, но това не ни предпазва от механични травми, наранявания, тъй като лавината се движи с една много висока скорост и всякакви форми на релефа биха ни наранили смъртоносно.

Това са шейните на планинските спасители. При акция с тях те стигат до пострадалите само за няколко минути , което често се оказва решаващо за бедстващите.

През зимата в района на Пирин не трябва да се ходи по летните маршрути, защото те са в ниската част, а над тях дебнат лавини, предупреждават още спасителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пампорово отбелязват Световния ден на снега с много игри и награди
В Пампорово отбелязват Световния ден на снега с много игри и награди
Облекчени процедури за придобиване на българско гражданство
Облекчени процедури за придобиване на българско гражданство