COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Отбелязваме Успение Богородично

Българската православна църква отбелязва Успение Богородично. Празнични литургии ще бъдат отслужени в цялата страна, на много места ще преминат и литийни шествия с иконата на Божията майка. Днешният ден е храмов празник на два от най-големите манастира у нас - Бачковския и Троянския.

от БНТ
07:12, 15.08.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Много миряни от вчера се стекоха към светите обители, за да се поклонят пред Дева Мария и да се помолят за здраве. Богослуженията започнаха още снощи. Тази сутрин негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави празничната литургия в Троянския манастир, където се съхранява и чудотворната икона "Пресвета Богородица - Троеручица". По-късно иконата ще бъде изнесена от храма с литийно шествие.


Литийно шествие ще тръгне днес и от Бачковския манастир, където очакват между 10 000 и 15 000 поклонници на днешния празничен ден. Николай Райшинов следи какво се случва в Бачковската света обител, Благой Цицелков е в Троянския манастир. Очаквайте преките им включвания в "Денят започва".

На Голяма Богородица празнуват и всички, които носят името на Божията майка - Мария. Честит празник на именниците.

Денят, в който отбелязваме Успението на пресвета Богородица, е и ден на град Варна.

Морската столица ще отбележи празника си с богата програма от концерти, детски спектакли и светлинно шоу. Рано тази сутрин в старинния храм „Успение на Пресвета Богородица" във Варна ще бъде отслужена тържествената света литургия. Малко след 10 сутринта литийно шествие ще се отправи от църквата до Катедралния храм „Свето Успение Богородично".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ердоган отказа среща с лидерите от ЕС заради двама убити мигранти на границата между Гърция и Турция
Ердоган отказа среща с лидерите от ЕС заради двама убити мигранти на границата между Гърция и Турция
Националната гвардия на САЩ в помощ на полицията в Милуоки
Националната гвардия на САЩ в помощ на полицията в Милуоки