НОВИНИ

Отблизо - артилеристите от сухопътните войски

Казват, че не можеш да усетиш вкуса на войнишкия живот, ако поне един път не си бил на военно учение, не си живял в палатка и не си се мил на водоноска. Николай Минков живя 5 дни с артилеристите от сухопътните войски по време на тяхното учение на полигона "Корен", за да може сега да ни покаже част от техния полеви живот.

Николай Минков
от Николай Минков
08:53, 06.05.2018
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

373 военнослужещи и 101 палатки, така изглежда полевият лагер на артилеристите от състава на сухопътните сили на полигона "Корен".

Жилищна част, автопарк, полева кухня и баня, оръжейна - това са задължителните елементи на войсковия лагер. 10 дни тук бе домът на офицери, сержанти и редови военнослужещи.

Две до три метални сглобяеми легла, вълнени одеяла, импровизирани места за личния багаж и задължителната печка на дърва, това е скромното обзавеждане под брезента. Под няма, палатката е опъната върху земята. Денят в лагера започва в 5 сутринта и завършва късно вечерта

Личният тоалет естествено се извършва на открито, а водата се осигурява от водоноски.

Генератори произвеждат електричеството в лагера. А химическите тоалетни се почистват всеки ден.

В тази палатка се съхранява личното оръжие на военнослужещите. В поделенията, стаята, в която се помещават автоматите, е една от най-охраняваните. Така е и тук - 24 часа!

За разлика от другите натовски армии, личното оръжие в българската все още е руският автомат "Калашников". Според инструкциите боеприпасите се съхраняват отделно от оръжието.

В 8 часа сутринта в лагера е останал само караулът и логистиците. Всички останали са на полигона за поредния учебен ден, в който се отработват тактически задачи с бойни стрелби.

Успешното изпълнение на поставените задачи зависи от добрата комуникация и доверие между командири и подчинени. То се изгражда не само на полевите занятия, но и по време на лагерния живот.

Младши сержант Иван Кисьов - командир на оръдие: Моята задача, като командир на 152-милиметрова гаубица е, след като получа данните за целта да стиковам усилията на 6 човека, за да произведем изстрел до 40 секунда. Получавам заповеди от командира ми на взвод и предавам данните, които ми е дал той на мерача и на всички останали.

Капитан Захариев е командир на батарея от 41 човека. Трето поколение военен. Неговият прадядо е бил офицер от царската руска армия, емигрирал в България след болшевишката революция. Срещам се с него в късния следобед, по време на почивка, след тежки бойни стрелби.

капитан Николай Захариев - командир на първа батарея в 1-ви дивизион на 4-ти полк: Основните ми задачи, като командир на батарея е първата, която е да отговарям за безопасността на хората. Може би втората ми задача е да ги обуча, за да може да изпълняват техните задачи като артилеристи. Всеки един да може да изпълнява огневите задачи, които са необходими на дивизиона.

От капитан Захариев разбираме, че войниците по-лесно усвояват практическите умения, отколкото теорията на артилерията, която е свързана с много термини и често с решаване на сложни геометрични задачи. Най-голямата трудност при полевите учения обаче остават метеорологичните условия.

капитан Николай Захариев - командир на 1-ва батарея в 1-ви дивизион на 4-ти полк: Недоспиването, умората, която е, както и тежки занятия с бойни стрелби. Постоянно времето е лошо - дъждове, като тези, които сме имали тук на "Кроен"- 3 дни, постоянно - валежи, кал".

В края на всеки едни лагерен ден командването се събира, за да отчете извършеното и да набележи задачи за следващия. По същото време редовият състав има задача да почисти бойната и спомегателна техника и да я подготви за утрешните занятия. Така неусетно преминава един ден от полевия лагер на артилеристите от сухопътните сили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авиобаза Безмер - домът на щурмоваците СУ-25
Авиобаза "Безмер" - домът на щурмоваците СУ-25
Историята на комплекса край Ново село
Историята на комплекса край Ново село