НОВИНИ

Отчитат понижение на цените на сезонните плодове и зеленчуци

Понижение на цените на сезонните плодове и зеленчуци се регистрира на стоковите борси в региона на Пловдив. Въпреки че родното производство през лятото бележи ръст, наличието му на борсата в пловдивското село Първенец е минимално.

bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 23.07.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Плодовете и зеленчуците от Турция и Гърция и в момента са почти 70 процента от стоката на тържището в Първенец.

Илия Гатев - изпълнителен директор на борсата в село Първенец: Преобладава вносната продукция, такъв е профилът на нашите търговци и нормално е, българската продукция не може да удовлетвори нуждите на всички клиенти.

Родното производство обаче се търси и дори и с малките си количества успява да влияе на цените на вносните плодове и зеленчуци.

Илия Гатев - изпълнителен директор на борсата в село Първенец: При всички случаи ще има намаление на цените, тъй като и предлагането се увеличава с всеки изминал ден. Ето например българската краставица, хубавата краставица, първо качество, се търгуваше по един лев, но с течение на времето цената започна полека да пада.

На тържището вече се предлагат и български дини, които са конкуренция на гръцките с цената си от 20 стотинки за килограм. Заради постоянните проверки на Агенцията по храните и данъчните служби обаче почти всички търговци отказват да говорят с нас.

Климент Трендафилов - търговец: Цените мисля, че са напълно реални, ей праскови продаваме по 1.10 лв, хубава гръцка праскова, нектарина по 1.30 лв. Българската стока... малко е и не е така качествена.

Възрастни жени от близкото село Първенец обаче са категорични, че хората предпочитат българските плодове и зеленчуци, заради по-добрия им вкус.

Минка Цачева: Като изкараме по-малко, веднага се разпродава, търсят. Минават от борсата, защото там има вносно, минават, идват, тука от нашите.
Лидия Димитрова: Български домат, дето няма торове, чиста работа. Аз съм сяла 150 корена, ще си помогна на пенсията.

В селото са запазени и се отглеждат стари сортове едри домати, които се продават на ниски цени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният етнографски музей ще създаде образователен център
Националният етнографски музей ще създаде образователен център
Масови проверки за безопасността на храните по Черноморието
Масови проверки за безопасността на храните по Черноморието