НОВИНИ

Отделението за рискова бременност – изцяло ремонтирано

Преждевременото раждане е един от най-често срещаните проблеми при родилките. Това каза пред БНТ 2 началникът на отделението за рискова бременност към болницата "Света София". Днес кметът Йорданка Фандъкова официално откри изцяло ремонтираното отделение.

Мина Пенкова
от Мина Пенкова
20:27, 22.06.2016
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Над 2000 пациенти преминават всяка година през отделението за рискова бременност. Най-често срещаният проблем при тях е преждевремнното раждане. С такъв преди 1 година в отделението постъпва Александра Константинова. Водите ѝ изтичат много по-рано – едва през 32-та седмица. Налага се тя да остане в болницата около месец.

Александра Константинова: "Това според мен е едно от най-важните отделения в болницата, тъй като тука жените изкарват най-много време. Тука са най-тежките патологии и една обстановка, каквато е в момента сегашната, може би до някакава степен би могла да облекчи дългото стоене тук."

Освен жени, с проблеми, които могат да доведат до преждевремнно раждане, в отделението постъпват и пациентки над 35 години след ин витро процедури, бременни с близнаци и тризнаци. Според началника на отделението за рискова бременност д-р Мажена Панова зачестилите случаи на проблемите при бременност се дължат на променената здравна система."

Д-р Мажена Панова: "Загуби се нишка между наблюдение по райони, в поликлиниките, където съществуваха т.нар. кабинети женска консултация и болница."

От болницата очакват след ремонта използваемостта на отделението да се повиши и до края на годината да надхвърли 85%. В момента се работи и по обновяването на Детското неонатологично отделение в болницата „Света София“, което трябва да бъде завършено в края на септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Фондът за лечение на деца разгледа 67 заявления и одобри 49
Фондът за лечение на деца разгледа 67 заявления и одобри 49
Изпратени са допълнителни 182-ма полицаи в Слънчев бряг
Изпратени са допълнителни 182-ма полицаи в Слънчев бряг