НОВИНИ

МОН за продадените матури: Възможните хора са директор, учител, ученик

Анулирани бяха 33 работи на зрелостници, от които 19 за преписване и 14 за използване на мобилна техника. Най-много тези случаи са в Благоевград. Въпреки драконовските мерки, за трета поредна година, отговорите на матурите бяха купени.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:21, 18.05.2016
Чете се за: 02:28 мин.
Още
Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката: Направихме всичко необходимо, за да възпрепятстваме максимално преписването. Да, факт са 33 анулирани работи, но това показва, че е дисциплинирана голяма част от системата от ученици, които са участвали в днешните държавни зрелостни изпити. Във вашия репортаж става ясно, че резултатите са изнесени във времето към 10:30 часа. Възможните хора са директор, учител, ученик. Ако това са първите две групи - учител или директор, съвсем естествено ще се потърси необходимата дисциплинарна отговорност. Ако е ученик - нещата преминават в една друга сфера, която бих нарекъл неморална.
БНТ: Ученици и директори казват, че мерките са били преекспонирани. Защо голямата част от децата трябва да страдат заради един-двама преписвачи?
Диян Стаматов: Всъщност, не са един-двама, процентът на желаещите да препишат е дост по-голям. И заради точно тази равнопоставеност, честност и почтеност понякога е необходимо да преекспонираме. Тук е мястото да се извиня на всички ученици, които са се чувствали по този начин, но най-вече на родителите, които са го възприели като по-различен начин на сигурност. Днешният опит показва, че е време тотално да се промени тази схема и може би това бяха последните зрелостни изпити, проведени по този начин. Благодаря на всички около 20 хиляди учители, огромна група директори, които положиха максимално много усилия, за да преминат държавните зрелостни изпити по един цивилизован и почтен начин. Благодаря и на БНТ, че направиха този репортаж, за да могат да бъдат констатирани подобни нарушения.

Днес стана ясен още един неприятен факт - родителите не отидоха да гледат камерите и да пазят тоалетните, поне в столичното 32-ро СОУ. Имаше индикации от предната седмица, че родителите няма да си вземат отпуск за това.

;
Как преминаха днес матурите и какво се падна за 12-ти и 7-ми клас 

Тестът за матурата на дванайсетокласниците беше генериран в 5:25 сутринта.Освен 40-те въпроса, които решаваха, зрелостниците писаха есе или интерпретативно съчинение за разрушената хармония в повестта на Елин Пелин "Гераците". За седмокласниците пък беше изтеглен вариант 2, който освен 25-те въпроса от теста включваше и преразказ върху разказа "Родителска среща" на Михаил Вешим. Сутринта министър Кунева каза, че няма да разкрие дали тайния план с разместване на въпросите е влязъл в действие и заяви, че министерството е взело всички мерки за сигурността на изпитите.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Имаме колега, който е тук с нас от Икономическа полиция, всеки сигнал за който сме известени ще бъде веднага изпратен до съответните органи, ако става въпрос за престъпление.

Малко по-късно от министерството обявиха, че е купена матура и за това е сезиран главния прокурор.

В 32-ро училище днес имаше изпит две в едно.От едния вход влизаха и излизаха дванайсетокласниците, от другия седмокласниците. На всички зрелостници бяха направили впечатление безпрецедентните мерки срещу евентуалните преписвачи.

Александър Тодоров, 12 клас: Мисля, че беше доста излишно натоварване към зрелостниците,просто ни карат да се чувстваме не на място и под напрежение.
Петя Георгиева, 12 клас: Беше прекалено, постоянно квесторите проверяваха дори водите дали няма нещо написано, до тоалетната идваха с нас охрана,това според мен е прекалено.

Нели Костова, директор на 32 СОУ: Аз мисля, че се преекспонира всичко, защото вчера наши деца споделиха, че се чувстват обидени, защото едва ли не всички българи са престъпници.

Колкото до матурата, повечето дванайсетокласници казаха, че е била лесна, а Елин Пелин - желан автор. Малките също излязоха доволни.

- Беше елементарно, аз съм се подготвяла цяла година и това, да, беше лесно.Трудни думи? Не, не. Отне три страници преразказа, не беше особено дълъг.

Това потвърдиха и експертите - разказ с ясен сюжет, близък до децата и без трудни думи.

Красимира Александрова, експерт, МОН: Освен ако децата в 7-ми клас не познават думата техникум. Но предполагам, че това не е сериозен проблем, герои няма чак толкова много, при това назовани с имена.

Колкото до съчинението на зрелостниците.

Милена Иванова, експерт, МОН: Трябва темата да бъде подчинена на поставени проблем, текстът да бъде подчинен на поставения проблем, да има адекватна теза и цялостна аргументация.

Заради брайлирането в някои училища матурите закъсняха, като започнаха в 9 и приключиха към 15. Стана ясно и че родителите не намериха време за матурите - в 32-ро СОУ въпреки обещанията нито един родител не дойде да пази тоалетните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инспекцията по труда проверява селското стопанство
Инспекцията по труда проверява селското стопанство
Жените - лидери се събраха на глобален форум в София
Жените - лидери се събраха на глобален форум в София