Българите, които чакат за трансплантация на бял дроб, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни има договор. Малко след добрата новина, че е успешна трансплантацията на бял дроб на българка, стана ясно, че Австрия вече няма да приема чужденци.

С повече подробности - вижте прякото включване на Татяна Йорданова.

Още в началото на годината България сключи с Виенска болница споразумение, което задължава болницата да извършва трансплантации на бял дроб на българи и да обучава специалисти. Точно в тази болница се извърши и трансплантацията на 28-годишната Илияна - първата българка от списъка с чакащи бял дроб.

Виенската болница спира трансплантациите на бял дроб за чужденци

Виенската болница спира трансплантациите на бял дроб за чужденци

Българите, които чакат за трансплантация на бял дроб, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни имаше договор. Малко след...

Директорът на изпълнителната агенция "Медицински надзор" Росен Иванов коментира, че отказът на Австрия да изпълни трансплантациите не е лично отношение към България.

Росен Иванов: Австрия е взела решение, че известно време няма да извършва трансплантации на чужденци. Съвършено ясно ни беше казано, че това не е отношение към България. Най-общо казват, че имат прекалено голям брой чакащи австрийци и не могат с тях да се справят. Вероятно това е. Министерството провежда преговори с различни клиники от различни държави, водещи в тази област в Европа. Към момента обаче нямаме подписано споразумение.

Така 18 души от списъка с чакащите ще продължат да чакат нова надежда. Австрия обаче не се отказва от ангажимента да обучи наши специалисти, и една от надеждите е след като те се върнат от обучението, да извършват трансплантации на бял дроб у нас.