НОВИНИ

Отхвърлиха предложението на БСП за намаляване депутатските заплати и отпуски

Бурни дебати за депутатските заплати. Парламентът отхвърли предложението на БСП за намаляване на отпуските и месечните възнаграждения на народните представители. Предлагаше се това да бъде записано в Правилника на парламента.Дебатите се разгорещиха, стигна се до взаимни обвинения между управляващи и опозиция. Аргументите „за“ и „против“ - вижте в репортажа на Стоил Рошкев.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:23, 04.05.2018
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

От БСП предложиха занапред депутатите да взимат 2976 лв - каквато е била заплатата в края на миналия парламент, а не както сега - 3540 лв. Което означава, парите да не се преизчисляват на всеки 3 месеца. Настояха и за намаляване на платените годишни отпуски.

Корнелия Нинова, председател на ПГ "БСП за България": С какво един друг българин извън парламента е различен от нас, че са му необходими 20 дни да се възстанови от труда си, а на нас 67, с какво един човек , който полага труд навън идентичен на нашия получава и заслужава 800 лв., а ние 3500? Къде отива принципът за равни права?
Вежди Рашидов - депутат от ПГ на ГЕРБ: Като искате да се изравним, да сме равни, приберете си децата от училищата в Америка и ги докарайте да берем тютюн в Кърджали. Колеги, като толкова са ви големи заплатите, ги раздавайте на по-бедните или се освобождавайте от тях, но не унижавайте българския депутат.

От ГЕРБ казаха още, че не бива с популистки предложения да се подриват устоите на Народното събрание. Подкрепи ги и коалиционният им партньор.

Славчо Атанасов - депутат от ПГ „Обединени патриоти“: Цитирам моя съгражданин Георги Гергов, който казва следното: „Мога с часове да изброявам червените бизнесмени в нашата партия милионери.“ Аз предлагам следното - дайте всички тези, които са милионери, за ползу роду изобщо да не получават заплата, ето контрапредложение.
;

Против предложението на БСП се обявиха и ДПС, и Воля.

Йордан Цонев , зам.-председател на ПГ на ДПС: Това, което днес устроихте, е процедура по самоунижение, която ще даде много съществен принос за понижаване на рейтинга и за това хората наистина да мислят, че ние наистина не работим, а аз категорично не съм съгласен.
Кръстина Таскова - зам.-председател на ПГ на „Воля“: Аз призовавам всички от залата да излезем при гласуването, да останат само БСП, та да видим тогава какъв цирк ще разиграят, защото те вътре в себе си са убедени, че не желаят това предложение да мине.

Предложението на БСП беше отхвърлено, а в кулоарите Корнелия Нинова декларира, че всеки месец ще дарява 600-е лева, с които искаше да бъдат намалени депутатските заплати. А в пленарната зала атмосферата се нажежи отново. Вече във връзка с годишнината от управлението на кабинета „Борисов 3“.

Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: ГЕРБ се опитва да легитимира популизма и ксенофобията, да ги прави част от държавната политика, тези характеристики се проектират най-силно в коалиционната им политика.
Корнелия Нинова - председател на ПГ „БСП за България“: Най-често сте отговаряли за тази една година, над 100 пъти между другото, на въпроса стабилна ли е коалицията. Което само по себе си показва, че не е стабилна.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Аз искам да заявя категорично от името на Парламентарната група на ГЕРБ: ние подкрепяме и ще продължим да подкрепяме парламентарното мнозинство, което изпълнява ангажимента си по утвърдената програма за 4-годишния управленски мандат.
;

Оценка по повод първата година на кабинета даде и един от най-ключовите министри в правителството.

Владислав Горанов - министър на финансите: Аз смятам, че за една година основните репери, които поставихме в предизборната кампания, са изпълнени - ние коментирахме, че няма да променяме данъците. Ние коментирахме, че ще увеличим учителските заплати, съгласихме се с част от аргументите с нашите аргументи в коалицията и стартирахме увеличението на минималните пенсии. В резултат на това, а и заради стабилността, която някои считат за имагинерна, но българските потребители не смятат така, икономиката отбелязва добри темпове на растеж.

Накрая Владислав Горанов каза , че си пише оценка 4.50 за свършеното от него,след като прочел ,че в социологическо проучване хората са му дали 4.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща на Борисов с еврокомисаря по вътрешни пазари Елжбета Биенковска
Среща на Борисов с еврокомисаря по вътрешни пазари Елжбета Биенковска
Зам.-министърът на просветата: Целта ни е 90% от децата да са в детските градини
Зам.-министърът на просветата: Целта ни е 90% от децата да са в детските градини