НОВИНИ

Отхвърлиха третия вот на недоверие към кабинета "Борисов 3"

Парламентът отхвърли вота на недоверие към кабинета "Борисов 3" на тема "Здравеопазване". Преди обаче вотът да бъде гласуван, темата за исканата оставка на вицепремира Валери Симеонов скара депутатите. Вижте повече от прякото включване на Надежда Василева

Надежда Василева
от Надежда Василева
09:57, 24.10.2018 (обновена)
Чете се за: 01:58 мин.
У нас

Гласуването на вота на недоверие мина без изненади въпреки напрежението сред Патриотите. 133-ма депутати подкрепиха правителството - депутати от ГЕРБ, ОП, както и партия "Воля". 99 депутати от БСП и ДПС гласуваха за сваляне на правителството.

;
Мусафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС: Ничии извинения вече не вършат работа. Цинизъм е да отговаряш за етническите и демографските въпроси. Такива като него нямат място не във властта, а в политиката изобщо. Час по-скоро този вицепремиер трябва да си отиде. Той е воденичен камък не само на шията на ГЕРБ, а и на страната.
Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ на "БСП за България": Валери Симеонов е продукт на един маниер в политиката, който превърна институциите на държавата в противници на народа. Който превърна избраните да служат на народа в господари и дерибеи, които паратизират на гърба му. Необходими са нови избори и смяна на модела на управление. Това е нашата категорична партийна позиция.
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Всяко едно управление има и своите проблеми. Да, действително, всяко управление има и своите различия. Но точно това показва, че това правителство няма задкулисие, защото всичко излиза наясно и всички тези различия стават публични. И това, което направи днес вицепремиерът Валери Симеонов, е да се извини на всички тези, които са се почувствали засегнати. И това, което направи премиерът на страната преди няколко дни също да се извини от името на цялото правителство. И днес коалиционният съвет, който имахме е действително да направим това, което може да ни направи по-силни и да продължим в 4-годишния си управленски мандат.
Веселин Марешки ПГ на "Воля": Последните няколко дни най-отчетливо сме свидетели на едно уродливо, извратено...
Цвета Караянчева: Внимавайте, г-н Марешки.
- Опитвам се да бъда максимално внимателен, но хората, които се изказват, всъщност използват тези думи. Единственият човек, единственият общественик, който застана в защита на Валери Симеонов в борбата му срещу хората, родителите на децата с увреждания беше другият вицепремиер Каракачанов. И е странно защо тука не се иска и неговата оставка.
Искрен Веселинов, зам.-председател на ПГ на Обединени патриоти: Не е в полза на българския парламент подобен примитивизъм да шества и да буйства от трибуната. Затова много ви моля, всеки път, когато има подобни изблици на хора утвърдили себе си като еталон на мутро-политиката, да ги слагате на място.
;

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който е и председател на парламентарната група на ОП, който също настоява за оставката на Валери Симеонов си тръгна от парламента без да говори пред медиите.

Ето обаче какво каза Явор Нотев от "Атака":

Явор Нотев, зам.-председател на "Атака": Становището на партия "Атака", оценката за изявлението на вицепремиера остава непроменено. Научавам, че г-н Валери Симеонов е заявил своето извинение публично по времето, когато тече дебатът в залата, където аз се намирах. Аз, струва ми се, че това е ново обстоятелство, което ще бъде обсъдено във връзка с отношенията в коалицията и решенията за по нататъшните действия.
;

От БСП и ДПС отново заявиха, че искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов. От парламентарната група на ДПС посочиха, че в такива ситуации, при такива скандали, в цивилизованите страни си тръгва цялото правителство. От левицата пък настояха Валери Симеонов да дойде в парламента и да бъде изслушан в пленарната зала. Това искане обаче беше отхвърлено от мнозинството.

От партия "Воля " също настояват за оставката на Валери Симеонов, но и на другия вицепремиер от средите на Обединените патриоти - Красимир Каракачанов.

От ГЕРБ пък заявиха, че Валери Симеонов се е извинил за думите си и посочиха, че управляващите се готвят да изкарат пълния си управленски мандат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временно е прекъснато подаването на топла вода в централната част на София
Временно е прекъснато подаването на топла вода в централната част на София
ДПС иска оставката на Валери Симеонов
ДПС иска оставката на Валери Симеонов