НОВИНИ

Откриха част от откраднатите картини на Владимир Димитров - Майстора

Намерени са 12 от общо 13-те откраднати картини, сред които са произведения на Владимир Димитров - Майстора и Димитър Киров. Едната от картините е предадена доброволно в СДВР. Задържани са двама души, а още двама се издирват.

Айше Сали
от Айше Сали
18:00, 04.01.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Тази сутрин полицаите разбират къде са откраднатите картини. След претърсване намират 9 от тях на едно място и още 2 на друг адрес. Задържани са двама души, като единият от тях е антикварят Божидар Нейков, дългогодишен търговец на произведения на изкуството. Разследващите не могат да потвърдят дали задържаните са знаели, че творбите са откраднати. За картините обаче са платени над 10 хил. лв. Предстояло е плащане и за друга част от тях.

Ради Димов, районен прокурор на София: Утре материалите по делото ще бъдат докладван в СРП и наблюдаващият прокурор на базата на събраните доказателства ще реши за съпричастността на задържаните лица и съответно дали да им бъде повдигнато обвинение и по кой текст и каква адекватна мярка за неотклонение да бъде взета.
Ангел Папалезов, началник сектор "Престъпления с културно-исторически ценности": Трябвало е да имат някакви предложение - такова съсредоточие на именити автори и на качество на картините от какъв произход биха били, тъй като на такова място, на каквото им е предложено на тях, обикновено не излизат такова количество и такова качество автори.
;

За намирането на картините собственикът им научил от медиите, а по-късно полицията потвърдила информацията.

Павел Антонов, собственик на картините: Просто нямам думи! Много се радвам това е такъв обрат на събитията в толкова кратко време. Продължавам да смятам, че огромната помощ подкрепа, която се получи, това което страшно ме впечатли - почти 20 часа бяха при мен хора от полицията, журналистите реагираха - страхотна реакция! И това имаше голяма полза.

Засега произведенията служат като доказателство в досъдебното производство. Те ще бъдат върнати на притежателя, когато експертите са готови с оценка. След щастливия развой на събитията Павел Антонов е решен да превърне мястото, където са били, в пространство за култура и граждански инициативи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мразовито време през следващите дни: Не поемайте излишни рискове на път!
Мразовито време през следващите дни: Не поемайте излишни рискове на път!
​Мъж е загинал след падане от Акропола в Атина
​Мъж е загинал след падане от Акропола в Атина