НОВИНИ

Откриха черните кутии на подпалилия се в Москва самолет

Трагичен инцидент на московското летище "Шереметиево". 41 души загинаха при аварийно кацане на пътнически самолет. Полет СУ 14-92 на руския "Аерофлот" е пътувал от Москва за град Мурманск. Малко след излитане, обаче, е поискал да се върне поради технически причини. При кацането, машината избуха в пламъци. Президентът Владимир Путин нареди пълно разследване на причините за катастрофата. От външното ни министерство съобщават, че няма пострадали български граждани.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:30, 06.05.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Моментът, в който полет СУ1492 каца аварийно на летище Шереметиево. За секунди машината е обхваната от пламъци. На борда на самолета "Сухой Суперджет 100" има 73-ма пътници и петчленен екипаж. Загиват 41 души, сред които и две деца. Най-малко шестима са тежко ранени.

Какво е известно до момента - самолетът на руските авиолинии "Аерофлот" излита от Москва за Мурманск. Половин час по-късно, пилотът иска разрешение да кацне аварийно, като съобщава за технически проблем. В момента, в който машината удря твърда земя, двигателите избухват в пламъци.

Оцелели разказват, че на борда е настанал хаос, а част от пътниците настоявали да вземат ръчния си багаж, с което попречили на бързата евакуация.

Разследването на причините за катастрофата продължава. Работи се по няколко версии, сред които технически проблем и удар от мълния. Смята се, че пилотът не е имал възможност да изхаби по-голяма част от горивото, с което да предотврати последвалия пожар.

Самолетът "Сухой Суперджет 100" е произведен пред 2017-а, през април е преминал технически преглед. Моделът е първият нов пътнически самолет, създаден след разпадането на Съветския съюз. Предназначен е за полети на кратки разстояние. В края на миналата година държавният "Аерофлот" купи 100 такива самолета. През 2012-а имаше друг инцидент със същия модел. Пътнически самолет се разби в Индонезия - тогава загинаха всички 45 души на борда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерки за сигурност в София за Молитвата за мир на папа Франциск
Мерки за сигурност в София за Молитвата за мир на папа Франциск
Папа Франциск даде първо причастие на 242 деца в Раковски
Папа Франциск даде първо причастие на 242 деца в Раковски