Труп на диво прасе в землището на село Деков, община Белене, област Плевен е открито при претърсване, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Пробите са потвърдени като положителни за Африканска чума по свинете от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Това е първият случай на положително диво прасе в областта.

От агенцията са намерили и труп на домашна свиня, умряла от чумата на границата между община Белене, област Плевен и община Свищов, област Велико Търново, чиито стопани не са обявили болни животни, както се изисква по закон.

Така е създадена опасност за разпространение и предаване на вируса, който е силно заразен, от домашни към диви свине.

В рамките на засилените проверки с органите на реда в област Плевен, до вчера са регистрирани 7 случая на нелегално изнасяне на месо без документи от инфектираните зони. Открито е над 170 кг месо, което е конфискувано и унищожено.

Тъй като вирусът на Африканска чума по свинете е силно заразен и устойчив от Агенцията за безопасност на храните съветват всички случаи на болни и умрели свине да бъдат докладвани, отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях да не се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират.

Започна умъртвяването на свине заради африканската чума в Плевенско

Започна умъртвяването на свине заради африканската чума в Плевенско

Правителството отпусна 3 млн. и 700 хил. лева за борба с африканската чума по свинете. В нови огнища у нас, шест села в Плевенско, започна умъртвяване...