НОВИНИ

Откриха диво прасе, умряло от африканска чума в Плевенско

Труп на диво прасе в землището на село Деков, община Белене, област Плевен е открито при претърсване, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Пробите са потвърдени като положителни за Африканска чума по свинете от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Това е първият случай на положително диво прасе в областта.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:14, 11.07.2019
Чете се за: 00:29 мин.
У нас
откриха диво прасе умряло африканска чума плевенско

От агенцията са намерили и труп на домашна свиня, умряла от чумата на границата между община Белене, област Плевен и община Свищов, област Велико Търново, чиито стопани не са обявили болни животни, както се изисква по закон.

Така е създадена опасност за разпространение и предаване на вируса, който е силно заразен, от домашни към диви свине.

В рамките на засилените проверки с органите на реда в област Плевен, до вчера са регистрирани 7 случая на нелегално изнасяне на месо без документи от инфектираните зони. Открито е над 170 кг месо, което е конфискувано и унищожено.

Тъй като вирусът на Африканска чума по свинете е силно заразен и устойчив от Агенцията за безопасност на храните съветват всички случаи на болни и умрели свине да бъдат докладвани, отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях да не се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
35 души са ранени при турбуленция над Тихия океан
35 души са ранени при турбуленция над Тихия океан
ГЕРБ в Пловдив приемат предложения за кметове от гражданите
ГЕРБ в Пловдив приемат предложения за кметове от гражданите