НОВИНИ

Откриха единствената у нас лаборатория за генетични аномалии при бременност

В "Майчин дом" в София днес беше открита нова лаборатория за изследване на генетични аномалии при бременност в начален етап. Апаратурата е единствена у нас и на Балканския полуостров.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
18:40, 31.07.2018
9218
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Революция в диагностиката. Така лекарите от "Майчин дом" определиха първата лаборатория у нас, която може чрез кръвна проба да установи дали плода има генетични аномалии още след 9-тата седмица от бременността.

Проф. Алексей Савов, ръководител на Лабораторията за неинвазивни генетични изследвания: Тези тестове се наричат неинвазивни, защото са безопасни. Не налагат процедури, които да са свързани с последващи усложнения на бременността, нито риск от спонтанни аборти.

Досега у нас подобна апаратура не е имало. Проби, взети за изследване на генетични аномалии, са били изпращани към чуждестранни лаборатории.

Проф. Алексей Савов, ръководител на Лабораторията за неинвазивни генетични изследвания: Най-добрата практика препоръчва те да се правят, когато при бременността е оценен висок риск. Заради възраст, заради друго като фамилна история или предишни бременности.

Освен новата лаборатория, "Майчин дом" представи днес и обновения си Медицински център, в който за първи път у нас ще има специализиран кабинет за гинекология на подрастващите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъждовното лято бави ремонтите в София
Дъждовното лято бави ремонтите в София
Как да се предпазим при гръмотевични бури в планината?
Как да се предпазим при гръмотевични бури в планината?