COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Откриха грандиозна катедрала в Букурещ

Православната катедрала "Спасението на народа" в Букурещ беше осветена днес на церемония, на която присъстваха десетки хиляди вярващи от цялата страна, както и множество официални лица от страната и чужбина, съобщава информационният сайт Зиаре.

от БТА
14:25, 25.11.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света
откриха грандиозна катедрала букурещ

Вселенският патриарх Вартоломей Първи и румънският патриарх Даниел отслужиха Света литургия с участието на още 100 свещеници, а множеството вярващи можеха да наблюдават церемонията на големи екрани, поставени пред катедралата.

Президентът Клаус Йоханис, който вчера прие в президентския дворец Котрочени двамата патриарси, днес не присъства на церемонията, тъй като участва в извънредно заседание на Европейския съвет.

Катедралата "Спасение на народа", чийто строеж започна през 2011 г., е висока 120 метра (колкото 30-етажен блок), има дължина 126 метра и ширина 68 метра. За мащабния проект букурещката община задели площ от 11 хектара в близост до палата на покойния комунистически диктатор Николае Чаушеску.

Катедралата има шест камбани, които тежат общо 33 тона. Сградата може да побере над 5000 души. Румънската патриаршия заяви, че до момента за строежа на храма са похарчени 110 милиона евро.

Катедралата ще бъде завършена през 2024 г., но освещаването й се извършва през 2018 г., когато се отбелязват сто години от създаването на съвременна Румъния след Първата световна война.

По думите на премиера Виорика Дънчила катедралата "Спасението на народа" е "едно постижение, с което можем да се гордеем, че сме румънци".

Около 86 процента от румънците са православни християни, а църквата се радва на възход след падането на комунизма през 1989 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Държавата плаща заплатите на свещениците и поддръжката на храмовете. Критици на мащабния проект коментираха, че сумата от над 100 милиона евро е можело да бъде изхарчена за училища и болници.

Катедралата в неовизантийски стил има за цел "да почете паметта на румънските герои от всички времена". Румънският крал Карол Първи издава закон за строежа на катедралата през 1884 г., но двете световни войни и десетилетията комунизъм възпрепятстват изграждането й.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Израел се споразумя с Гърция, Кипър и Италия да им доставя синьо гориво
Израел се споразумя с Гърция, Кипър и Италия да им доставя синьо гориво
Юнкер: Това беше единствената възможна сделка с Лондон
Юнкер: Това беше единствената възможна сделка с Лондон