НОВИНИ

Откриха Музей на театралната кукла в Сливен

Уникален за страната Музей на театралната кукла откриха в Сливен. Инициативата е на Регионалната библиотека, а в експозицията са показани над 200 кукли, изработени изцяло от деца.

bnt avatar logo
от БНТ
07:30, 10.05.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Музеят на театралната кукла е разположен в обновена за целта зала в регионалната библиотека „Сава Доброплодни" в Сливен. Експозицията е част от Националния фестивал на детската книга, който се провежда вече 20 години.

Росица Петрова – директор на РБ „Сава Доброплодни" – Сливен: Всяка година в библиотеката пристигат средно около 350 кукли, изработени от деца, живеещи както в България, така и в български общности в чужбина.

В музея са изложени разнообразни приказни герои. Сред тях има лами, принцове и принцеси, дори и емблематични образи като Бай Ганьо.

Емилия Тотина – сценограф: В тази библиотека научават много повече от това само да четат книги.Те се научават да творят благодарение на книгите. Те развиват тяхното въображение.

Куклите, изложени в музея, редовно ще се подменят, така че да се покажат всички, а за децата всяка седмица са организирани творчески работилници в залата.

Стефан Радев – кмет на община Сливен: Малко са градовете в България, които да създават толкова много възможности за своите деца. Това е хубаво. Това трябва да подкрепяме на всяка цена и да продължаваме по всички възможни начини.

И тази година като част от конкурсната програма на библиотеката, ще бъдат отличени най-красивите кукли, а децата които са ги изработили, ще получат награди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослава Ненова, жената до Боян Петров: Днес е възможно да излети и хеликоптер
Радослава Ненова, жената до Боян Петров: Днес е възможно да излети и хеликоптер
Иранските сили в Сирия са обстрелвали израелски цели
Иранските сили в Сирия са обстрелвали израелски цели