НОВИНИ

Откриха национален археологически обект при ареста на двама иманяри

Задържаха двама иманяри, копали за злато до параклис в димитровградското село Брод. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Междувременно археолози откриха, че мястото е некропол и представлява археологически обект от национално значение.

bnt avatar logo
от Пламена Пилитова
21:08, 05.02.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Двамата мъже са задържани в близост до параклиса "Св. Неделя" в землището на село Брод.

Станислав Илиев - главен уредник в отдел археология в РИМ – Хасково: Попадаме на поредната иманярска акция, така да я нарека, която успешно е осуетена от страна на полицията този път.

Полицаите са открили дупка широка 1.5 метра и дълбока 5 м. До нея са намерени кирки и лопати, а в багажника на колата - металотърсач:

Нели Кръстева – уредник-археолог в ИМ – Димитровград: Значи, легендите за самата местност са много. Намираме се на едно свято място – Света Неделя. Има кладенец, който се води самодивско кладенче.

На мястото се виждат и могили.

Станислав Илиев - главен уредник в отдел археология в РИМ – Хасково: Касае се за погребални могили. Епоха не можем да кажем още, защото вие ни сварвате в момента, в който предстои да извършим оглед на самия некропол и на материала, който излиза от там.

На всяка от могилите има следи от иманярски набези. Най-вероятно, мъжете са търсили злато. Тепърва предстои районът да бъде изследван от археолози.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25 души с увреждания получиха шанс за работа
25 души с увреждания получиха шанс за работа
Две български ленти с премиера на София филм фест
Две български ленти с премиера на "София филм фест"