НОВИНИ

Откриха обновеното неонатологично отделение в болница "Света София"

С нов облик, съвременна апаратура, система за пречистване на въздуха и видеонаблюдение посреща бебетата обновеното неонатологично отделение на първа акушеро-гинекологична болница "Света София". За ремонта и оборудването Столичната община е дала близо 400 хиляди лева. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на официалното откриване на ремонтираното отделение. Тя подчерта, че условията, при които се раждат и отглеждат бебетата, са изключително важни за Столичната община и заяви, че ще продължат да инвестират в модернизацията на АГ болниците в града.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
17:45, 02.05.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

От днес отделението по неонатология на Първа АГ болница „Света София“ предлага модерна и съвременна грижа за новородените, съобразена с всички европейски изисквания.

Д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на I АГ "Света София"
Днес сме изключително щастливи от това, че сме се сдобили с едно прекрасно ново отделение, което наистина е снабдено и оборудвано с най-добрата и най-новата технология по отношение на мазилки, настилки, прочистване на въздуха."

В отделението е изградена и система за видеонаблюдение, която помага на дежурния лекар да наблюдава в реално време бебетата. Записите се пазят и така майките могат да бъдат спокойни, че медиците непрекъснато наблюдават децата им. Оборудването в отделението е изцяло подменено със съвременна апаратура, модерни кувьози и неонатологични легла. В отделението могат да се полагат грижи и за повече недоносени бебета, чийто брой по думите на директора на болницата - Гергана Коларова, непрекъснато се увеличава.

Д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на I АГ "Света София"
"Тези, които са родени с някаква патология, ниско тегло, ще бъдат отглеждани в наистина сигурни условия и шансът им ще бъде много по-голям."

Докато траеше откриването на отделението, в болницата проплакаха 4 бебета, а над 800 са се родили от началото на годината. За миналата година техният брой е 3000. Около 1 милион лева са инвестициите, които са направени в последните години в АГ­ болница „Света София“, почти толкова са и в ­ болница „Шейново“. През 2017 г. чрез общинския бюджет Столичната община ще инвестира над 1 милион лева в ремонти и в ново оборудване в общинските болници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия и Германия искат пълно възстановяване на двустранните отношения
Русия и Германия искат пълно възстановяване на двустранните отношения
Обезвредиха самоделна бомба, поставена до строеж в столичния квартал Младост
Обезвредиха самоделна бомба, поставена до строеж в столичния квартал "Младост"