COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Откриха огнище на африканска чума в Момчилград

Първично огнище на африканска чума по свинете е констатирано в Момчилград, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Кърджали. Заразен е животновъден обект тип „лично стопанство“, в което са отглеждани 10 прасета.

от БГНЕС
15:01, 24.09.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
Откриха огнище на африканска чума в Момчилград

Става дума за изгорялата преди седмица частна ферма в Момчилград. Пет от прасетата, умъртвени при пожара, са дали положителна проба за чумата. Областната епизоотична комисия се събра на заседание, за да набележи мерки за превенция и контрол.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат Момчилград и селата Багрянка, Седлари, Соколино и Върхари, както и 10-километров периметър за наблюдение, която обхваща около 50 населени места в три общини – Кърджали, Момчилград и Джебел.

Всички домашни прасета в Момчилград са евтаназирани след установяване на огнището, докладваха от Областната дирекция по безопасност на храните.

Ловните дружинки в района не са откривали мъртви прасета при отстрел, обход или заловени в капани. От областното пътно управление дезинфекцират редовно местата за отдих и кошовете за смет, както и основните пътни артерии от републиканската пътна мрежа.

Екипите на Регионалната дирекция по горите претърсват горските масиви.

Епизоотичната комисия реши да бъде извършено ново преброяване на свинете в личните дворове на територията на област Кърджали. Забранява се търговията и транспортирането на домашни свине.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
ВВС ще изпълнят тактически мисии и задачи на тренировката Тракийска звезда
ВВС ще изпълнят тактически мисии и задачи на тренировката "Тракийска звезда"