НОВИНИ

Отровиха защитени белоглави лешояди във Врачанския Балкан

5 белоглави лешояда и един скален орел са намерени отровени от незаконно поставени примамки. Това се случва във Врачанския Балкан в района на селата Бов и гара Бов. Умрелите птици вероятно са много повече - смятат природозащитници. За тях и за природата на България това е огромна катастрофа, тъй като птиците са от отдавна изчезнал вид. Възстановяването на колониите лешояди коства усилията на много международни организации и години усилия на природозащитници.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:15, 19.09.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Кучето я открива много бързо. Птицата е паднала безжизнена, вероятно по време на полет. Отровата, която е погълнала, е твърде силна и бързо е умъртвила лешояда. Този има същата съдба. До този момент са намерени 5 мъртви лешояда и един скален орел. Но едва ли само те са яли от отровната примамка.

Ивелин Иванов, „Зелени Балкани" р-л на проекта за възстановяване на лешоядите в България - Щетите от едно такова тровене са много по-големи, т.е. предстои и в следващите дни да се получават сигнали, може да се стигне до 10-15-20 птици.

20 птици са почти половината от възстановени колонии в стара планина. Белоглав лешояд не е гнездил в България от близо 50 години, изчезнал именно заради допотопно използвани примамки срещу хищници. Сега открили и примамката. Природозащитниците смятат че знаят и виновника.

Ивелин Иванов: В района на тези махали има един животновъд, който отглежда крави и телета и за нас той е най-вероятният извършител.

Поставянето на отровни примамки е престъпление. Отровата убива не само вълците, но и много други животни, отровата прониква в почвата, в гъбите, които гъбарите продават на други. Случилото се е толкова срамно, че природозащитниците все още не са уведомили партньорите си по проекта.

Ивелин Иванов: Тези птици са дошли от парка в Париж. Тези хора са ги дарили, другите са дошли от Испания. Кралят на Испания ги е пратил.

Макар и с ден закъснение, от полицията този път реагираха на сигнала и разследват случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов случай на африканска чума в промишлен свинекомплекс у нас
Нов случай на африканска чума в промишлен свинекомплекс у нас
Безплатни прегледи за множествена склероза в столична болница
Безплатни прегледи за множествена склероза в столична болница