НОВИНИ

Откриха раннохристиянска гробница на Перперикон

Една от най-големите раннохристиянски църкви в България беше открита на Перперикон от екипа на археолога проф. Николай Овчаров. Храмът е построен през втората половина на 5 век. Днес пред журналисти беше отворена и гробница, в която се предполага че е погребан епископ.

bnt avatar logo
от Красимир Ангелов
17:35, 25.08.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Раннохристиянската гробницата е издялана в скалите и покрита с каменни плочи. Операцията по нейното разкриване започна с тяхното отстраняване. След това пръста в гроба се изнасяше пласт по пласт след проверка с маталотърсач. В същото време съвсем наблизо работниците направиха ново откритие.

Проф. Николай Овчаров
Това буквално сега излиза, което показва, че ранната църква от пети - шести век е била стенописана. Този грунд, тази подложка не е характерна за късното средновековие, тя е характерна за периода 5 -6 век, за късната античност.
;

Църквата е била внушителна, с високи до 3 метра колони и богати стенописи. Край нея беше намерен и надгробен камък с надписи на гръцки След близо час работа археолозите достигнаха до дъното на епископската гробница. Както и се очакваше, в нея не бяха намерени никакви метални предмети. Не бяха открити обаче и кости. Вероятно те са изтлели през изминалите 15 века, но има и друга хипотеза.

Проф. Николай Овчаров
Но не изключвам по никакъв начин тези кости, костите на епископа да са били пренесени в костница или във вътрешността на църквата. Особено ако се касае за свят човек, който е бил много почитан през своето време.

За разлика от епископската църква другите гробове са богати на находки. Археолозите откриха много бронзови и сребърни гривни, наушници и части от бижута. Почистването и реставрацията им предстои.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов обитател във варненския зоопарк
Нов обитател във варненския зоопарк
Предлагат нов вариант за продължението на Струма в Кресненското дефиле
Предлагат нов вариант за продължението на "Струма" в Кресненското дефиле