Откриха рядка археологическа находка в Русокастро

На изключително рядка находка попаднаха археолозите при разкопките на монументална сграда в Средновековната крепост Русокастро в бургаската община Камено. Находката показва, че близо до крепостта има светилище от римско време.

от БНТ
преди 7 месеци
8287
Чете се за: 00:24 мин.
Животът

Археологическите проучвания на крепостта Русокастро са започнати още от 2006 г, но едва този сезон, с разкриването на предполагаем замък в крепостта, учените се натъкват на доказателство, че в близост се е намирало и римско светилище.

Милен Николов - археолог: Това е бронзово конче, лято е, от 2-3 век вероятно е неговата датировка, и представлява дарове за определено божество. Находката показва, че в непосредствена близост до крепостта Русокастро има светилище от Римската епоха, ние нямахме данни за това нещо, тази находка ни го подсказва.

Крепостта Русокастро е построена върху тракийско светилище и е една от най-големите в Югоизточна България. Разположена е върху 53 декара и по мнението на ръководителя на разкопките д-р Милен Николов това е единственият средновековен град със замък по Българското Черноморие.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени