НОВИНИ

Откриха ценни артефакти и документ за криминалното му минало в офиса на Божков

Прокуратурата откри оръжие и документ, осветляващ криминалното минало на бизнесмена Васил Божков. Днес от сградата на "Нове Холдинг" бяха изнесени исторически артефакти от колекцията на Божков. Предстои да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи автентичността на предметите.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:36, 19.02.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Почти цял ден следователи и полицаи подготвяха колекцията за изнасяне пред погледа на експерти от НИМ. От фондация "Тракия" заявиха, че става въпрос за едни от най-ценните предмети от античната колекция и подчертаха, че документацията им е изрядна. От прокуратурата обаче откриха предмети, съхранявани в "насипно състояние".

Около 9:30 ч тази сутрин следователи и полицаи влязоха в сградата на "Нове Холдинг", за да подготвят изнасянето историческите ценности. На място дойде и директорът на фондация "Тракия".

От там сигнализираха, че антиките не се опаковат правилно, както е по регламент - в индивидуални опаковки и херметически затворени контейнери. За транспортирането пък нямало застраховка.

Десислава Виткова, фондация "Тракия": Нищо от това в момента не се случва. По информация на представителите на фондация "Тракия", които са вътре, в момента опаковат предметите в опаковъчно фолио с балончета. Ние сме изключително притеснени, защото те могат да се разпаднат при опаковането и пипането им. Това е нечуван произвол от страна на властите.

Малко по-късно обаче, от прокуратурата изпратиха снимки, на които според разследващите се вижда как някои от ценностите са се съхранявали в насипно състояние - в кутии от пури, обувки, както и в опаковки за шоколадови бонбони и кашони от памперси. Други от предметите са оставени директно върху подовата настилка.

Открити са и артефакти, обвити в амбалажна хартия и вестници, както и изсипани в найлонови торбички.

Директорът на фондация "Тракия" остана лаконичен и напусна сградата, качвайки се в полицейски автомобил.

От държавното обвинение заявиха, че работата на следователите се наблюдава от експерти, за да се гарантира, че историческите ценности ще се съхраняват по най-добрия начин.

В късния следобед предметите от колекцията бяха натоварени в специалиен бус, а след това ескортирани до Националния исторически музей, охранявани от тежковъоръжени полицаи.

Освен исторически артефакти от прокуратурата са намерили в офиса на Васил Божков оригинална бланка, на която са отразени криминална регистрация, както и две присъди - за незаконна хазартна дейност от 1979 г. и за средна телесна повреда от 1982 г. Бланката е била скрита в заключена каса.

На "Московска" 43 са намерени още пистолет и пушка.

От спецпрокуратурата са изисквали главният секретар на МВР да постанови проверка по случая .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха нова неизправност в правителствения Фалкон
Откриха нова неизправност в правителствения "Фалкон"
Бивш спасител откри телата на изчезналите баща и син в Стара планина
Бивш спасител откри телата на изчезналите баща и син в Стара планина